Gå til innholdet

Othelie Høie ny europamester i sumobryting – flere norske sølv- og bronsemedaljer

Årets europamesterskap i sumobryting i Polen ble en stor norsk suksess. Othelie Høie (Fredrikstad BK Atlas) maktet det helt store med å bli europamester i senior 60 kg. Hun kastet og kjørte motstanderne ut av ringen svært effektivt. Finalemotstanderen var Arianna Vettori fra Italia. Seniormesterskapet kom etter to innledende mesterskap i henholdsvis U21 og U23. Pga tidligere covid-restriksjoner måtte alle tre mesterskapene organiseres etter hverandre. Othelie er ung nok til å delta i alle tre. Hun åpnet første dag med å bli sølvvinner i U21. Hun håpet på å klatre til topps i U23 dagen etter, men lyktes ikke helt da. Men så på dag tre ble det seier og europamesterskap – 24 år etter at hennes mor klarte det samme.

Nesten like bra gikk det med Truls Thue (Moss AK) i 85 kg senior. Truls imponerte alle med svært høyt tempo og imponerende vendinger i alle sine kamper. Etter en meget sterk seier mot meriterte Anatolii Khliustin fra Ukraina var spenningen stor foran finalen mot bulgarske Pencho Dochev. Tross formidabel innsats ble det tap for Truls i finalen, men applausen var åpenbart rettet til både gullvinneren og sølvvinneren fra Norge.

Men de norske fortsatte å imponere. I 50 kg senior slo Ramona Eriksen (Vardø AK) til å vant bronse. Ramona tapte først for den senere vinneren, Iryna Doroshenko fra Ukraina. Men i rekvalifisering for bronse var det ingen tvil. Etter innledende seire ble det bronsefinale mot polske Gabriela Warchol. Her gjorde Ramona ingen feil og vant klart. Etter lagkampene (se nedenfor) ble Ramona også tildelt den store fair-play-pokalen, gitt av den japanske ambassaden i Polen.

Like bra gikk det med Liz Hjelle Jenssen (Sp 09) i 55 kg senior. Liz tapte første kamp mot sølvvinner Karolina Marczak fra Polen. Men det ble rekvalifisering om bronse. Her gikk det veien og i bronsefinalen mot estiske Nele Nisumaa var Liz klart sterkest og viste solid sumoteknikk. Vinneren ble Sofiia Kushnir fra Ukraina.

Norge stilte med til sammen 12 deltakere (se nedenfor). Flere vant kamper og flere opplevde stang ut. Lengst av de øvrige kom Kornelius Haraldsen (T&IL Naional). Etter tap i U21, klarte han å snu det i U23 og kom til bronsefinale. Her ble det hårfint tap for polske Dawid Kuras. Avgjørelsen var omstridt og kunne endt i omkamp, men seieren ble etter diskusjon tildelt Kuras. Vinneren var meriterte Erik Szilagy fra Ungarn, som også slo Kornelius i første kamp.

På mesterskapet siste dag var det kun åpen vektklasse og lag konkurranse. Tre norske deltok i åpen vekt (se nedenfor), men måtte gi tapt. Men i lagkampene ble det nye kampseire. Lagkamper i sumo består av tre brytere og en reserve, uten vektbegrensninger. Hver seier teller ett poeng. Blant mennene plukket Norge poeng, men tapte første kamp mot sølvvinner Polen. Deretter ble det rekvalifisering mot Storbritannia. Den vant Norge 2-1, men i bronsefinalen ble det tap 0-3 mot Georgia. Vinneren av hele lagkonkurransen ble Ukraina. Det norske laget besto av Truls Thue, Kim Erik Valentin Svensson, Joakim Rusvik og Erik Bjørgen (reserve).

Kvinnelaget på sin side overrasket stort. De norske var svært lette sammenlignet med alle øvrige deltakere. Til gjengjeld var de svært bevegelig og skapte store problemer for langt større motstandere. Tap ble det likevel i første kamp mot den senere vinneren Polen. Men Norge fikk bronsefinale mot Italia. Her ble det seier, til stor applaus fra langt flere enn de norske. Det norske bronselaget besto av Ramona Eriksen, Liz Jenssen og Pernille Oddlien.

De norske deltagerne var:

Senior menn
70 kg: Erik Bjørgen (Sp 09), deltok også på lag

77 kg: Steffen Larsen (Stavanger BK)

85 kg: Truls A. Thue (Moss AK), deltok også på lag

92 kg: Kim Erik Valentin Svensson (Ski BK), deltok også på lag

115 kg: Joakim Rusvik (Sp 09), deltok også på lag

115 kg: Sigmund R. Widerberg (Kolbotn IL), deltok også i åpen vekt

+115 kg: Simen N. Kristensen (Sp 09), deltok også i åpen vekt

Senior kvinner
50 kg: Ramona Eriksen (Vardø AK), deltok også på lag

55 kg: Liz Hjelle Jenssen (Sp 09), deltok også på lag

60 kg: Othelie Annette Høie (Fredrikstad Bk Atlas)

65 kg: Pernille R. Oddlien (Sp 09), deltok også på lag og i åpen vekt.

U21 og U23 menn

85 kg: Kornelius Haraldsen (T&IL National)

U21 og U23 kvinner
60 kg: Othelie Annette Høie (Fredrikstad Bk Atlas)

Vi unner oss kampbilder av alle.