Gå til innholdet

Ren utøver er et e-læringsprogram som både trenere, foreldre og utøvere bør gjennomføre fra ca 15 år.

  • Visste du at du som medlem i et idrettslag kan bli dopingtestet?
  • Vet du hvordan dopingkontrollen skal gjennomføres, og hvilke rettigheter du har?

Gjennom «ren utøver» programmet lærer du mer om antidopingregelverket, dopingkontrollen, medisinsk fritak og hvordan du som utøver kan tilegne deg den kunnskapen du trenger rundt antidopingarbeidet.

 

Legemiddelsøk:

Lurer du på om en medisin står på forbundslisten? Husk det er ditt ansas som utøver hva du inntar. Her er linken til legemiddelsøket på Antidoping Norges hjemmeside: https://www.antidoping.no/medisinsk/legemiddelsok

Medisinsk fritak (TUE):

Enkelte idrettsutøvere har behov for medisinsk behandling med legemidler som inneholder stoffer på dopinglisten. Det er utarbeidet en forskrift for medisinsk fritak.

Slik sjekker du om du trenger å søke medisinsk fritak:

1. Gå til legemiddelsøket og søk på navnet på legemiddelet. Får du en grønn silhuett i søkeresultatet, trenger du ikke søke om medisinsk fritak. Legemidlet er ikke på dopinglisten. Er silhuetten gul eller rød, trykker du på lenken under «gruppe» og leser om behovet for medisinsk fritak under «les mer». Trenger du medisinsk fritak? Gå til punkt 2.

2. Gå til toppidrettsutøverlisten og sjekk om du er definert som nasjonal toppidrettsutøver i din idrett.

Nei, jeg er ikke toppidrettsutøver: Les forskrift om medisinsk fritak § 4, 1)

Ja, jeg er toppidrettsutøver: Les forskrift om medisinsk fritak § 4, 1)

Eller: Har du fått beskjed av ditt internasjonale særforbund at du er plassert i deres «Registered Testing Pool», eller skal delta i konkurranser definert særskilt av ditt internasjonale særforbund, les regler om medisinsk fritak §4.

Tabellen under gir deg oversikt over når og til hvem det skal søkes om medisinsk fritak.

Utøvere er delt i tre kategorier:

Alle utøvere som ikke er toppidrettsutøvere.

Nasjonale toppidrettsutøvere: Antidoping Norge oppdaterer sin toppidrettsdefinisjon og den nye for bryting er som følger:

Deltagere på; seniorlandslag gresk-romersk for menn og freestyle for kvinner. Deltagere på; kommende junior EM og VM, og/ eller deltatt på junior EM og VM innen de siste 12 måneder i gresk-romersk for menn og freestyle for kvinner.

Internasjonale toppidrettsutøvere bestemmes av utøvers internasjonale særforbund. UWW definerer dette slik:

If you hold a UWW license and compete or plan to compete in any of the international competition on the UWW calendar, then you are considered as an international level wrestler in accordance with UWW’s rules and you must apply for a TUE to UWW.

Link til UWW: https://unitedworldwrestling.org/governance/therapeutic-use-exemptions

Dette betyr at alle utøvere som deltar på stevner på UWW kalenderen er definert som internasjonale topputøvere og må søke medisinsk fritak fra UWW i forkant!