Gå til innholdet

Ren utøver er et e-læringsprogram som både trenere, foreldre og utøvere bør gjennomføre fra ca 15 år.

  • Visste du at du som medlem i et idrettslag kan bli dopingtestet?
  • Vet du hvordan dopingkontrollen skal gjennomføres, og hvilke rettigheter du har? 

Gjennom «ren utøver» programmet lærer du mer om antidopingregelverket, dopingkontrollen, medisinsk fritak og hvordan du som utøver kan tilegne deg den kunnskapen du trenger rundt antidopingarbeidet. 

Legemiddelsøk: 

 

Lurer du på om en medisin står på forbundslisten? Husk det er ditt ansas som utøver hva du inntar. Her er linken til legemiddelsøket på Antidoping Norges hjemmeside: https://www.antidoping.no/medisinsk/legemiddelsok 

Medisinsk fritak (TUE):

Enkelte idrettsutøvere har behov for medisinsk behandling med legemidler som inneholder stoffer på dopinglisten. Det er utarbeidet en forskrift for medisinsk fritak.

 

Enkelte idrettsutøvere har behov for medisinsk behandling med legemidler som inneholder stoffer på dopinglisten. Det er utarbeidet en forskrift for medisinsk fritak. Sjekk om du trenger å søke om medisinsk fritak med Antidoping Norges fritaksveileder:  https://www.antidoping.no/medisinsk-fritak

 

Tabellen under gir deg oversikt over når og til hvem det skal søkes om medisinsk fritak.

Utøvere er delt i tre kategorier:

 1. Alle utøvere som ikke er toppidrettsutøvere.

 2. Nasjonale toppidrettsutøvere: Antidoping Norge oppdaterer sin toppidrettsdefinisjon og den nye for bryting er som følger:

3. Deltagere på; seniorlandslag gresk-romersk for menn og freestyle for kvinner. Deltagere på; kommende junior EM og VM, og/ eller deltatt på junior EM og VM innen de siste 12 måneder i gresk-romersk for menn og freestyle for kvinner.

Internasjonale toppidrettsutøvere bestemmes av utøvers internasjonale særforbund. UWW definerer dette slik:

If you hold a UWW license and compete or plan to compete in any of the international competition on the UWW calendar, then you are considered as an international level wrestler in accordance with UWW’s rules and you must apply for a TUE to UWW.

 

Link til UWW: https://unitedworldwrestling.org/governance/therapeutic-use-exemptions

 

Dette betyr at alle utøvere som deltar på stevner på UWW kalenderen er definert som internasjonale topputøvere og må søke medisinsk fritak fra UWW i forkant!