Gå til innholdet
Allsidighetsskjoldet med sine 48 plater har vært en institusjon i norsk bryting siden det ble etablert i 2017.
Den utøveren som samlet sett gjør det best på alle Norgesmesterskap for senior organisert av NBF i løpet av et år, får navnet sitt på det årets plate.
I 2017 var det Joakim Sandberg Rusvik som stakk av med skjoldets første plate.
I 2018 var det Rikke Juell Bugge som sikret seg skjoldets andre plate.
I 2019 vant Joakim skjoldet tilbake, og fikk navnet sitt på dets tredje plate.
I 2020, 2021, og 2022 var norsk bryting rammet av Covid-19 pandemien, men der restriksjonene tillot det ble det organisert NM likevel.
Skjoldets fjerde plate ble derfor tildelt den som hadde gjort det best på alle NM fra koronatiden, og dette var ingen ringere enn Ali Rahimi.
Nå i 2023 har det vært organisert NM igjen. NM Gresk-Romersk Herrer, NM Fristil Kvinner, og Sumo NM for begge kjønn i vektklasser, åpen, og lag (lag teller halvt).
Og med det er det kommet inn nok tall til å si noe om hvem som så langt leder kampen om skjoldets femte plate.
Det deltok 77 unike utøvere på Senior NM i bryting og 41 unike utøvere på Senior NM i sumobryting.
Av disse noterer Joakim Sandberg Rusvik seg som en utfordrer til å ta skjoldet tilbake og skaffe seg sin tredje plate med 108 poeng.
Men forsvarer av skjoldet fra året før, Ali Rahimi, ligger også godt an til å gjøre det ingen har klart før ham, å ta skjoldet for andre år på rad, med 110 poeng.
Likevel er det utfordreren Ramona Eriksen fra AK-54 Vardø som leder så langt med 125,77 poeng. I kampen om de fire forrige platene har hun 30. plass som beste, men nå leder hun det hele. Kan hun holde ledelsen helt inn?
En annen utfordrer er 2. plass fra 2018, 3. plass fra 2019, og 10. plass fra koronatida Cathrine Frilseth som ligger på 4. plass med 93,46 poeng, tett fulgt av Ingrid Bergh Skard på 5. plass med 91,15 poeng.
Og på 6. plass lurer herrenes tungvektsmester fra Sumo NM, Brage Mørk, med 81 poeng.
Hvem henter hjem Allsidighetsskjoldets 5. plate? Blir det en av disse, eller blir det en fra lengre nede på rankingen?
Det gjenstår fortsatt flere NM å gjøre det på: NM i Håndbak (høyre og venstre) under NM-Veka, NM i Sandbryting 17. juni, og blir det også NM i Fristil for herrene (kvinnene kompenseres med 1,153847 poeng for hvert poeng herrene får, for å gjøre opp for at herrene har ett mer NM).
Så kampen er langt fra over, men så langt kan Ramona Eriksen gratuleres med å ha tatt ledelsen i kampen om Allsidighetsskjoldets 5. plate.