Gå til innholdet

Europamesterskapet for senior i sumobryting gikk av stabelen i Krotoszyn, Polen 16. og 17. september. Norge stilte med en stor tropp på 14 utøvere, og det ble et spennende mesterskap med mange gode norske prestasjoner.

Hovedtrener for Sumolandslaget, Sigmund Røtnes Widerberg, har følgende å melde:

«Jeg er alt i alt veldig fornøyd med lagets innsats. Spesielt vil jeg skryte av utøverne som evner å skape et veldig godt miljø i laget, og bistår hverandre på utmerket vis med alt fra taktikkprat til kampforberedelser. De støtter hverandre og har det gøy sammen hele veien, og det er skikkelig godt å se. Da er det morsomt og enkelt å være trener også. Vi er verdens godeste lag av en grunn.

De sportslige resultatene var også gode denne gangen. Mange sterke brytere å bryne oss på fra gode bryte- og sumonasjoner, men vi evnet å krige med de beste og beviste nok en gang at Norge er i ferd med å bli en av de store landene i europeisk sumo.

I den minste vektklassen kom også det største resultatet: Ramona Eriksen kjempet seg frem til en plass i finalen i kvinner 50kg, og tok hjem en fin sølvmedalje. Hun bidro også i lagkampen på søndagen, hvor damelaget tok en sterk bronsemedalje. Det viktigste for Ramona dette mesterskapet var å prestere godt i vektklassen sin, og få belyst hva vi må jobbe med frem mot VM om to uker. Det målet ble nådd på begge punkter, da hun i lagkampene fikk to gode matcher mot en av verdens beste i 65kg, som er VM-klassen. Som kronen på verket ble hun også tildelt Fair Play-prisen, etter å ha utmerket seg med underholdende og ren bryting av høy kvalitet, ofte mot større motstandere.

Norges andre individuelle medalje gikk til Thalie Slåtta, som startet den internasjonale sumokarrieren sin med en bronsemedalje i sitt første Sumo EM i klassen kvinner 80kg. At Norge har en ny superrekrutt ble umiddelbart lagt merke til i sumohallen. Og det ble konstatert nok en gang på søndagen, da hun var med å sikre damelagets bronsemedalje etter blant annet seier mot en utøver fra Polen som har mange medaljer fra EM, VM, European Games, og World Games. En kjempesterk debut av Thalie.

En som har vært med på to europamesterskap tidligere i sesongen, henholdsvis U21 og U23, var Ludvig Gunheim-Hatland. Han tok 5.-plass på begge de mesterskapene, og etter to flotte kampseiere sikret han nok en 5.-plass EM, denne gangen for senior. Ludvig sjokket her to sumobrytere av høyt kaliber med sin presise timing og sterke bryteferdigheter, og har all grunn til å være stolt over å fullføre sin første internasjonale sumosesong med tre 5.-plasser fra EM.

Mette Isaksen hadde også dette europamesterskapet som sin mesterskapsdebut, og styrelederen av brytegruppa til Kolbotn IL viste at hun kan mer enn å administrere. God og hard kjemping ga resultater, og hun klarte å komme seg til en bronsefinale, og 5.-plass. Mette har vist stor fremgang siden hun debuterte internasjonalt under Scottish Open, og bisto som reserve under lagkonkurransen på søndagen. En sterk turnering av Mette.

Joakim Sandberg Rusvik har ikke hatt anledning til å konkurrere internasjonalt på et år, da livet av og til kommer i veien. Men han viste at han fortsatt har teknikken inne og ferdighetene som trengs. På lørdagen kriget han seg til en bronsefinale og tok en 5.-plass i den harde VM-vekta herrer 100kg. Og under lagkampene på søndagen tok han en meget aktverdig kampseier mot en tungvekter fra Ungarn. Som Ramona, brukte Joakim EM som generalprøve for VM, og helhetlig lover det godt. Vi har kartlagt hva som er bra, og hva vi skal justere på.

Cathrine Frilseth hadde ikke helt dagen på lørdagen eller i åpen klasse på søndagen. Hun bruker også EM som generalprøve til VM, og det vi tar med oss fra tungvekt og åpen klasse fra EM for henne er lærdom om hva vi skal jobbe med frem mot VM. Den lærdommen bruke hun allerede under lagkampene senere på søndagen, hvor hun presterte enormt bra. Hun slo to gode polakker, og var veldig, veldig nære å slå hun som vant åpen klasse fra Ukraina. Det viser at Cathrine kan slå de beste når det klaffer, og det er det bare å ta med seg videre.

Erik Bjørgen gjorde sitt beste EM noensinne, og det skal han ha all honnør for. Startet turneringen med en lang og tett kamp med en sterk bulgarer som fikk sølv i den stadig biffere lettvektklassen til herrene, men måtte til slutt gi tapt. Han tok så en overbevisende kampseier, før han etter en ny runde med god bryting måtte se seg slått av en sterkere motstander. Men bryteteknisk gjorde Erik veldig mye riktig, og det tar vi med oss i det videre arbeidet.

Kornelius Haraldsen deltok også på Sumo EM i fjor, og har hatt en jevn utviklingskurve helt siden da. Det var spennende å se hvordan han ville gjøre det i år sammenlignet med i fjor. På det punktet kan jeg trygt melde at han har tatt et stort steg i riktig retning. Tok en veldig sterk kampseier i en vektklasse full av gode brytere, og var nære på å ta flere også. Jeg gleder meg til å se Kornelius mer i sumoringen fremover.

Kim Erik Valentin Svensson fikk det ikke til å fungere på lørdagen, og han røk ut av 92kg-klassen i innledende runder. Timingen satt ikke helt. Men til gjengjeld satt den skikkelig på søndagen i lagkampen. Han åpnet med å slå utøveren fra Polen, som veide 20kg mer enn ham, ved å få ham ut av balanse og dytte ham ut av ringen med en imponerende kombinasjon av dytt og napp. Tok så en kontrollert kampseier mot Tyskland, som også var 20kg tyngre. Og hadde taket på ungareren i tredje kampen også, han også 20kg tyngre enn Kim, men klarte dessverre å skli av kanten på ringen med foten og tapte den. Det ungarske laget kan puste lettet ut over at de ikke ble forbigått av Norge denne gangen. Kim får nye sjanser til å sloss med de store gutta i 100kg-klassen under VM 8. oktober.

André Groseth er en til som hadde dette EM som sitt første internasjonale mesterskap. Han skal bryte i lagkampen under VM 8. oktober, og målet med turneringen var å få mesterskapserfaring og finslipe teknikken frem mot VM. Det målet kan vi absolutt si vi oppnådde. André ble bedre gjennom hele mesterskapet, tok både seiere og nesten-seiere i åpen klasse, og en sterk kampseier mot en rutinert sumoutøver fra Tyskland i lagkampen. Jeg gleder meg til å se André i VM.

Liz Hjelle Jenssen, Vegard Strøm, Frode Moen, og Simen Solibakke Ramsland nådde ikke helt opp denne gangen. Forskjellige grunner til det, som vi har klart å kartlegge og som vi kan jobbe videre med. Tross resultat bidro de alle veldig positivt inn i laget, og var gode støttespillere både for lagkameratene sine og meg som trener. Det å bidra til å holde moralen i laget oppe selv om det ikke går ens vei sportslig er en av våre viktigste verdier, og disse utøverne får stjerne i min bok for det.

Tusen takk også til Rolf Røtnes som var med som vår representant under kongressen til det Europeiske Sumoforbundet, og bisto som lagets fotograf. Hyggelig å ha med Malin Løberg som supporter også.

Med tanke på det utenomsportslige, vil jeg gjenta at jeg er skikkelig fornøyd med det gode miljøet vi har fått til i laget. Godt miljø av den typen vi har skaper seg ikke selv, og det er et resultat av den aktive innsatsen som gjøres av hvert enkelt av lagets medlemmer på trening hver uke og hver gang vi er ute på tur. Her er gjengen som er Sumolandslaget utrolig gode, og det gir meg mye stolthet.»