Gå til innholdet

21 og 22. oktober ble det avholdt World Combat Games i Riyadh, Saudi Arabia. World Combat Games er verdens største multisport leker for bare kampsport, og går over en uke med rundt et snes forskjellige kampsporter hvor kun de aller beste i verden får delta.

Den norske delegasjonen til World Combat Games inkluderte kun én utøver: Sumolandslagets Truls Thue, som basert på resultatene sine fra de europeiske rankingstevnene gjennom 2022, fikk en av de tre plassene på Europa-kvalen. Samlet sett var det 11 sumobrytere som ble kvalifisert i herrenes 85kg-klasse. På mange måter var herrenes 85kg i World Combat Games minst like tøft som VM for to uker siden, da utøverne var individuelt tatt ut og de hardeste nasjonene dermed hadde mulighet til å kvalifisere flere. Men etter en uheldig tidlig exit fra nettopp VM, hadde Sumolandslagets Truls Thue appetitt for revansje da han reiste nedover som arrangementets eneste utøver med det norske flagget på brystet.

Selv om han var eneste norske utøver, var imidlertid ikke Truls alene på eventyret til verdens største kampsportarrangement. Sumoavdelingen i NBF hadde besluttet å sende med ham en ledsager. Og denne ledsageren var lagkamerat, sparringspartner, og trener for anledningen, Joakim Sandberg Rusvik. Hovedtrener for Sumolandslaget, Sigmund Røtnes Widerberg, har følgende å si om avgjørelsen: «Det var aldri aktuelt å sende Truls alene. Vi er et lag, og vi lar ikke lagkameratene våre stå alene. Samtidig måtte vi være strategiske med hvem vi skulle sende, da vi ikke har så mye penger i kassa. Valget av Joakim Rusvik var derfor helt naturlig: med 12 internasjonale mesterskap bak seg for Sumolandslaget er han helt klart vår mest rutinerte utøver, og han har enda mer teknisk-taktisk sumoferdighet enn erfaringen hans skal tilsi. Truls er en av verdens råeste sumoutøvere rent fysisk, og har en perfekt mentalitet for sporten. Men en så velutviklet hjerne for sumobryting som Joakim Rusvik har, det finner du ingen andre steder utenfor de profesjonelle sumostallene i Japan. Så planen var å koble den uslipte diamanten Truls på den slu ringreven Joakim, og krysse fingre og tær for klaff».

Og klaff skulle det bli. Truls trakk den egyptiske sølvmedaljøren fra The World Games 2022 i første runde. Joakim hadde følgende å melde om kampen: «Dagens lettvekt kamper begynte allerede i oppvarmingshallen. Egypteren som Truls skulle møte i første kamp forsøkte å stirre ham ned. Men Truls bare smilte og lo tilbake, for allerede da visste han hvordan åpningskampen ville ende. Truls åpnet sterkt, kjørte en klassisk dukning, og motstanderen falt i bakken midt i ringen». En sterk prestasjon mot en som har vært det afrikanske kontinentets ubestridte nummer én siden 2018.

I neste runde ventet samme australier som Truls møtte i den skjebnesvangre åpningskampen i VM. Det var duket for retur-oppgjør. Joel Kindred har vært Australias mann i 85kg i mange år, og har mye erfaring i bagasjen, men Truls var virkelig sulten på revansje. Joakim har følgende å melde om kvartfinalekampen: «Australia treffer Truls hardt med hodet, og Truls må ta et steg tilbake. Men så får han tredd inn undertak med armene, og med sin vanvittige styrke ploger han motstanderen rett ut av ringen».

Og med det var det klart for semifinale mot den top-seedede verdenseneren Sviatoslav Semykras fra Ukraina. Han ble dessverre for rask for Truls, og sendte vår mann til bronsefinalen. Semykras vant senere finalen mot sin lagkamerat Karachenko, mens Truls endte med 5. plass etter tap mot den sterke og rutinerte Tomoshia fra Japan. Men likevel: veldig godt levert av Truls, med 5. plass i såpass tøft selskap.

Men World Combat Games var ikke over så fort: søndag 22. oktober var det klart for Åpen Klasse, der alle utøverne fra alle tre WCG-vektklassene møter hverandre i en turnering med 38 brytere uten øvre eller nedre vektgrense. Øvelsen er det som ligner mest på den type sumo en finner i den japanske proffligaen, og Truls og Joakim var ivrige etter å vise at Norges mann i den letteste vektklassen kan bite fra seg mot de store gutta også. Det skulle imidlertid ikke bli enkelt: i første kamp ventet bronsemedaljøren fra tungvektsklassen fra både VM i Tokyo og dagen før i Riyadh, brasilianske Rui Aparecido da Sá Junior.

Joakim hadde følgende å si om kampen: «Truls startet med en enorm kraft og dyttet brasilianeren bakover. Han jobbet hardt og stod aldri stille, og et øyeblikk så det ut som det kunne gå veien selv mot bamsen på nærmere 200kg. Men så fikk kjempen tak i beltet til Truls, og da skal det godt gjøres å holde igjen når han begynner å pushe fremover. Truls endret taktikk og forsøkte seg på et brytekast på kanten av ringen, men lyktes ikke helt dessverre».

Men Rui var god nok til å skaffe Truls repechage, og Truls var klar for å bryte mer. Han hadde USA i første runde av rekvalen. «Joseph fra USA hadde gruet seg til å møte Truls helt siden han først kom ned hit, og det hadde han også all grunn til» rapporterer Joakim. «Truls hadde bestemt seg fra start, det var tydelig. Han eksploderte ut, tok et godt tak i beltet på amerikaneren, løftet ham opp, tok sats, og kastet både sin motstander og seg selv flygende ut av ringen. Han tok med det med seg både en kampseier og et digert skrubbsår videre til neste runde».

Der ventet nok en gang Sviatoslav Semykras fra Ukraina. Truls var bedre forberedt denne gangen, startet hardt og raskt, og var i ferd med å pushe verdens til nå beste 85kg sumobryter rett ut av ringen. Men dommeren dømte det som tjuvstart, og matchen måtte startes på nytt. Og denne gangen var det Semykras som fikk inn den beste starten, og enda Truls fikk en bedre kamp mot ham enn under lørdagens semifinale, så endte eventyret i åpen klasse med det.

Hovedtrener Sigmund Røtnes Widerberg, som satt med en stor tropp fra Sumolandslaget på Sumo Sushi på Karl Johan og fulgte med på streamingen fordelt på et halvt dusin telefonskjermer, har følgende å si om prestasjonen fra Truls: «Endelig ser vi hva Truls Thue virkelig er kapabel til. Han er en helt rå atlet, og når han nå klarte å få det sumotekniske til å klaffe også, så er det tydelig at han kan slå hvem som helst. Han gjorde en skikkelig god jobb for Norge her, bidro til å sette oss på kartet i sumoverden nok en gang, og vi er stolte av ham for det. Og jeg må gi honnør til Joakim som har gjort en så god on-site trenerjobb med ham der nede. Man kunne se at de hadde lagt gode og riktige planer på lørdagen, og så justert på det som ikke fungerte optimalt når det kom til søndagen. Skikkelig godt arbeid. Her har de vært ordentlig flinke, begge to».

Og Truls hadde selv følgende å si til det godeste laget som fulgte ham og støttet ham fra hjemme i Norge: «Tusen takk til hele Sumolandslaget for støtten! Har vært utrolig betryggende å vite at jeg har hatt dere i ryggen hele veien. Det varmet at dere satt hjemme i Norge og heiet på meg. Skulle gjerne tatt en medalje, men er alt i alt fornøyd med avslutningen på sesongen. God følelse å krige jevnt med de beste i verden».