Gå til innholdet
Søndag 14.01. åpnet den internasjonale sumosesongen med tradisjonsrike Érd Cup i Ungarn, og Norges Bryteforbund stilte med en sterk tropp fra landslaget i sumobryting. Hovedtrener for Sumolandslaget, Sigmund Røtnes Widerberg, har følgende å melde. 

«Érd Cup er jo er sirkus på mange måter: liten hall med tre matter og fem alderskategorier for kvinner og menn som bryter om hverandre i et svært radig tempo. Det er et par hundre brytere fra et halvt dusin nasjoner, mye lyd og engasjement, og mange faktorer å holde kontroll på. Men vi beit godt fra oss denne gangen, og det skyldes i hovedsak konkurranserutinene vi har som lag. Vi har klart å bygge opp en stødig og smidig gruppe med selvhjulpne utøvere som evner å trå til når det trengs, og de mer rutinerte klarer å både ivareta seg selv og dekke behov for oppvarming med hverandre, samt oppfølging av de ferskere medlemmene av laget ved behov. Det er helt gull, og helt nødvendig når oppmerksomheten min blir trukket i flere retninger og det skjer mye på en gang. Jeg må også rette en stor takk til min far Rolf Røtnes som stilte som både fotograf og lagleder, og bisto med logistikk og informasjonsflyt. Våre koordineringsevner ble testet til det ytterste her, men på grunn av samspillet og rutinene vi har utarbeidet over tid, både i lagledelsen og med utøverne, så ble det en veldig bra dag for Norge».
«Yngstemann for oss, Sander Valle fra AK-54 Vardø fikk mye kamper om hverandre. Det var også planen: dette handlet om internasjonal kamptrening for ham, som er gull verdt. Fra sine tre alderskategorier rasket han med seg 5-6 kampseiere, bronsemedalje i senior og i U21 77kg, og en sølvmedalje i U18 80kg også. Veldig sterkt av unggutten fra Finnmark! Vi fikk også identifisert hvilke punkter han kan jobbe med sumoteknisk fremover, og vi så han fikk justert seg fra U21 og senior til han brøt U18 etterpå. Det var veldig bra, det er derfor vi er her.»
«Også fra AK-54 Vardø hadde vi med Ramona Eriksen. Hun veide inn i 50kg, men måtte gå opp i 55kg for å få kamp. Der gjorde hun kort prosess med de to motstanderne sine, og tok gull. Ramona brøt veldig gjennomført teknisk riktig, og kombinert med hennes hurtighet, kraft, og råskap så hadde ikke de andre damene sjans. Virkelig flott prestasjon av Ramona dette. Hun har holdt nivået oppe siden hun tok 5.-plass på VM i oktober, og fremsto ikke det grann rusten. Det er godt å se at modellen med tillit under ansvar fungerer for henne.»
«Vi hadde to karer i herrenes lettvekt også: Erik Bjørgen fra Sp.09 og Eric Barth fra Kristiansand BK. Bjørgen er en av de mest rutinerte utøverne vi har, mens Barth hadde dette som sin sumo-debut, men sistnevnte har en lang og begivenhetsfull brytekarriere bak seg og er nettopp en sånn utøver vi vet vil passe bra til sumobryting. Foruten én rutinert Ungarer som tok gull, vant begge sine kamper og endte med sølv til Barth og bronse til Bjørgen. Det er godt i en stadig tøffere 70kg-klasse, og vi har fått identifisert de punktene vi skal jobbe mer med. Solid jobb av begge våre lettvektere dette.»
«Cathrine Frilseth fra Gjerdrum AK gjorde en god figur under turneringen, med 4 kampseiere, ingen tap, og gull i både kvinnenes tungvekt og åpenvekt. Hun var aldri i noen risikoposisjon i kampene sine, og fikk en fin gjennomkjøring og to fine gullmedaljer med hjem til Norge. Teknisk god bryting også, og vi har klart å finne noe små forbedringspunkter som er veldig godt å få identifisert så tidlig i sesongen. Dette lover godt for fjorårets viseverdensmester.»
«Kim Erik Valentin Svensson fra Ski BK hadde en veldig god dag på matta. Åpnet litt shaky i kampene sine i 92kg, men var teknisk overlegen motstanden i alle tre kampene og stakk av med gullet. Han hadde kommet mer inn i rytmen i herrenes åpen klasse, hvor han først slo regjerende europamester i vektklassen sin innledende, så en ungarer fra 115kg-klassen i semifinalen, før han måtte se seg slått av en stor Azerbaijaner i finalen. Men han var den letteste i hele åpenvekt, og å ta seg til finalen der er sterkt. Veldig godt å se at han fikk fotfeste og jobbet av seg ustødigheten etter de første par kampene også. Gull verdt for resten av sesongen, og flott gull- og sølvmedalje med seg i kofferten hjem til Norge.»
«Avslutningsvis vil jeg takke Anne-Therese Eriksen som bisto oss med booking av et flott hotell, resten av laget der hjemme som har heiet på oss og ønsket oss lykke til gjennom helga, og troppen som var med hit til Ungarn for at de med sitt gode humør og lystige tone har gjort dette til nok en veldig fin tur med Sumolandslaget. Mye latter og humor, og hygge hele veien. Verdens beste lagkammerater, verdens godeste lag. Det var kjempegøy, og jeg gleder meg til neste tur, som blir Europacup i Estland 17.02.»

Alle brytere som er nysgjerrige på mulighetene for å repressentere Sumolandslaget kan ta kontakt med hovedtrener Sigmund Røtnes Widerberg per epost sigmundwiderberg@hotmail.no eller sms til 91817968.