Gå til innholdet

Lørdag 17.02. var Sumolandslaget på europacupturnering i Estland for å bryne seg på kontinentets aller beste sumobrytere. Hovedtrener Sigmund Røtnes Widerberg har følgende å melde:

«Europacupturneringene er den viktigste arenaen i europeisk sumo, utenom selve EM. Mange av de beste nasjonene har disse turneringene som uttak til EM-lagene deres, og det er høy kvalitet på utøverne vi møter der. Siden 2019 har vi deltatt på Europa Cup 1 i Estland hvert år det er blitt arrangert. Det er en viktig test for oss tidlig i sesongen, som gir oss verdifulle signaler på hva vi skal jobbe med gjennom mars og april, frem mot EM i mai.

Cathrine Frilseth åpnet ballet for oss i kvinnenes tungvekt. Det var en tøff pulje med 8 harde utøvere, og hun hadde ikke helt marginene med seg. Men vi fikk identifisert viktige teknisk-taktiske punkter vi skal jobbe med fremover, som er gull verdt for den videre sesongen. Hun kom sterkt tilbake i åpen klasse på slutten av dagen, og selv om første kamp også der endte med tap og lærdom, fulgte hun opp med å plukke med seg to kampseiere mot tungt meritterte motstandere, og en fin bronsemedalje. Godt levert av Cathrine, og veldig verdifulle læringspunkter man kun får ved å bryne seg på de beste i verden.

Neste ut var Simen Solibakke Ramsland. Vår mann i 100kg møtte regjerende europamester i vektklassen fra Ukraina i åpningskampen. Simen kjempet sterkt og bra, og var nær på å vinne et øyeblikk, men motstanderen trakk til slutt det lengste strået. I første runde av repechage ventet regjernde europamester i 92kg fra Polen, som brukte turneringen for å posisjonere seg for å kapre Polens VM-plass i 100kg. Simen gikk hardt inn igjen og gav sin polske motstander betydelig med hodebry før han måtte se seg slått. I åpen klasse ble Simen lurt av en hurtig azerbaijaner – det kan skje den beste. Alt i alt en veldig solid turnering av Ramsland, som startet å kombinere fotballkarrieren i FK Horten med sumobryting så nylig som høsten 2022. Han har tatt kjempesteg fremover, og kriget nå jevnt med flere av Europas beste. Veldig bra.

Eric Barth skulle egentlig stille i herrenes 70kg, men måtte i siste liten trekke seg på grunn av skade og ble derfor ikke med. Vi ønsker ham riktig god bedring. Vi har en Erik til i herrer 70kg, Erik Bjørgen. Han har også forbedret seg masse det siste året, og er nå et veldig sterkt kort for oss i den stadig tøffere lettvektsklassen. Han hadde én motstander fra Estland denne gangen, med en ukonvensjonell stil. Det var uvant for Erik, og etter 3 jevne oppgjør tapte han best-av-3-kampen 1-2. Men vi fikk identifisert en viktig sårbarhet vi kan jobbe med å utbedre, og det er veldig verdifult. Og som alltid bidro han uvurdelig som oppvarmingspartner for damelaget vårt, en rolle han også fylte gjennom 2023-sesongen på mesterlig vis. Alltid en styrke for laget å ha med Erik på tur.

Rikke Juell Bugge hadde Europa Cup 1 i Estland 2022 som sin forrige sumoturnering. Rett etterpå røk hun flere bånd i kneet, og har ikke konkurrert siden. Dette var hennes comebackturnering i kvinnenes 65kg. Hun hadde to sterke ukrainere i vektklassen sin, hvorav en av dem var bronsemedaljør fra fjorårets VM i samme vektklasse. Rikke kjempet veldig bra, og hadde to gode kamper. Vi fikk kartlagt noen ting vi skal jobbe med fremover, men viktigst av alt var at hun fikk testet seg på internasjonalt toppnivå igjen. Det var godt å se at alt fungerte, og at hun har match-formen tilbake.

Liz Hjelle Jenssen stod for turneringens jeveste medalje, gull i kvennenes 55kg. Liz hadde en litt tung høstsesong i fjor, og det var veldig kult å se henne beseire motstanderen hun fikk i best-av-3-kampen deres. Litt rusten på et par punkter, men det holdt godt til å dra iland seieren, og Liz kan feire sitt første Europacup gull, og sikret tilbud om uttakskamp til VM. Liz er for øvrig en inspirasjonsverdig utøver på mange måter: hun startet med sumo i alder 40 i 2018, har bare blitt bedre siden det, og skal delta på bryte-NM i Bodø neste helg – for hun vet hvor viktig deltakerantallet er for bryte-Norge. Én av det godeste lagets godeste utøvere.

En som gjorde en kjempejobb på matta var også vår dommer Anders Grizzly Fægri. Etter sin inntreden som internasjonal sumodommer under VM i Tokyo i fjor, har Anders fort etablert seg som en godt anerkjent dommer i Europa. Han var tydelig og trygg, og fanget opp mange viktige detaljer som sikret rett resultat i mange kamper. Hans bakgrunn som brytedommer kommer godt med, og vi er utrolig heldige som får ha ham med på laget.

Landslagssjef Tom Sandstad var også en veldig viktig bit av logistikken på dette toktet, og det at jeg kunne stole på at han hadde kontroll på de mange detaljene opp mot arrangøren gjorde at jeg kunne fokusere på å følge opp utøverne sportslig. Det var en stor trygghet og viktig bistand, denne gang som alltid ellers. Og etter å ha vært i gamet siden 1996 har han masse kunnskap som stadig kommer oss til gode. En ekstremt verdifull resurs for norsk sumo, Tom Sandstad.

Lørdag kveld dro vi inn til Tallinn og spiste en bedre middag og hygget oss. Og søndag var vi på sightseeing og spiste og hygget oss litt mer. Idrett skal være gøy, og det skal alltid være gøy å være på tur med Sumolandslaget. Også på dette punktet leverte utøverne, Anders, Tom, og undertegnede godt. Lagmiljøet vårt er det mest verdifulle vi har, og det var god stemning hele veien. Det var en sann glede å dra på tur med verdens godeste lag – denne gangen som alltid ellers.»

Neste som skjer for Sumolandslaget:

Åpen landslagssamling i Bjølsenhallen i Oslo  23. og 24. mars.

Europa Cup 2 i Polen 6. april.

Roland Cup i Tyskland 20. april.