Gå til innholdet

Sumolandslaget var denne helgen i Brandenburg, Tyskland og konkurrerte i Roland Cup. Roland Cup er et av Europeisk sumos viktigste arrangementer, da det ligger strategisk plassert før EM og mange land bruker turneringen som en formsjekk før mesterskapssesongen sparkes i gang i mai. Norge var en av syv nasjoner som sendte brytere til årets Roland Cup. Hovedtrener Sigmund Røtnes Widerberg har følgende å melde:

«Først av alt må jeg takke laget for den fantastiske jobben de gjør med å ta vare på hverandre, følge hverandre opp, og yte logistisk bistand der det behøves. Dette var et veldig krevende arrangement for meg som trener, da det var en del rot i sekretariatet og turneringssystemet var veldig annerledes enn hva vi er vant til og forventet. Bistanden fra landslagssjef Tom Sandstad, samt fra de medfølgende støttespillerne Maria Theresa Gaikonen, Tore Karlsen, Bjørn Andreas Grønland, og Daniel Bjerkeli, var helt nødvendig i det at de evnet å ordne så mange av de tingene som får en slik tur til å kunne fungere på en god måte. Og ikke minst var utøverne imponerende i måten de jobbet som lag: de mer erfarne tok ansvar og veiledet de nyere, og alle hjalp hverandre med kampforberedelser og sikret at alle kunne være sitt beste selv i ringen til enhver tid. Jeg er velsignet med en utøvergruppe hvor mange er bedre tekniske brytere enn meg, og er gode på å gi hverandre teknisk-taktisk feedback etter kampene mens jeg fokuserer på neste som skal ut. Det er gull verdt. Men enda mer verdifult er det at hele gjengen er gode venner og har det gøy sammen. Det er mye humor, og det er viktig når det blir lange dager i hallen med en god dose kaos, sånn som på lørdag.

Det sportslige gikk helt utmerket. Jeg må skryte av de yngste utøverne våre som hadde dette som sin første utenlandsturnering: Julie Bjerkeli (sølv U15, gull U18), Caroline Wergeland (sølv U15, bronse U18), og Valdine Jørstad (bronse i både U15 og U18), var kjempetøffe og hadde mange gode kamper mot utøvere med langt mer sumoerfaring enn dem selv. De fikk først prøve seg i U15, hvor de brøt bra og vi fikk identifisert tekniske momenter å justere på. Så gjorde vi justeringene før U18, og da brøt de enda bedre. Virkelig sterkt levert fra de tre jentene fra Fredriksten BK.

Angelica Støtzer-Karlsen, også fra Fredriksten BK, hadde dette som sin første utenlandsturnering etter hun tok bronse i U18 EM i Sveits i november i fjor. Hun utviste veldig gode bryteferdigheter, og var trygg og sikker hele veien til gull i vektklassen sin i U18. Hun gikk på ett tap mot en veldig god bryter fra vektklassen over i åpen klasse, men det holdt til en veldig sterk bronsemedalje i kategorien uten vektbegrensning. Og i senior 65kg tapte hun kun mot vår egen Rikke Juell Bugge. Angelica er en av de som evner å kombinere god og stødig sumoteknikk med et flott arsenal offensive teknikker fra fristilbryting, og det er en mektig kombinasjon. Hun har en lys fremtid på matta.

Theo Grønland fra Halden AK skulle egentlig gå i U18 menn 60kg, men der var det ikke motstander og han gikk derfor opp i U18 70kg. Han kjempet bra der, og det holdt til en bronsemedalje. Han tok også med seg senior menn 70kg, og kjempet bra, men endte på bronse av tre. For Theo var dette er vedrifult treningsstevne: han skal bryte i både U21 og U23 under EM i Hellas i slutten av mai, og det å få muligheten til å kalibrere teknikk og taktikk etter et slikt møte med internasjonal motstand er veldig viktig. Han er sterk og tøff, og han fikk gode muligheter til å utvikle seg her. Veldig glad for å ha ham i troppen.

Erik Bjørgen fra Sp.09 hadde senior herrer 70kg som sin vektklasse. Jeg sa på en podkast jeg var intervjuet på tidligere i år at Erik var det norske sumolandslagets MVP for 2023, siden han både presterte bra gjennom året, var den som utviklet seg mest, og er en uvurderlig resurs som sparringspartner for damelaget vårt. På lørdag leverte Erik varene igjen, ved å vinne vektklassen sin på stødig, sterk, og sikker bryting, og gjorde en kjempejobb med å støtte og forberede lagkammeratene sine gjennom dagen. Om laget ditt har en som Erik Bjørgen, så vil laget som helhet være mye sterkere enn det ellers ville vært. Jeg er så takknemlig for innsatsen han gjør, i og utenfor ringen – både på lørdagen som var, og alltid ellers.

Den letteste av seniorene våre, Ramona Eriksen fra AK-54 Vardø, måtte også opp en vektklasse, da det ikke var noen i kvinner 50 kg. Hun var imidlertid helt rå i 55kg, og etter fire flotte seiere mot veldig gode motstandere, dro hun i land gullet. Jeg har sett mye god og imponerende bryting av Ramona siden hun debuterte for Sumolandslaget på nettopp Roland Cup i 2022, men dette tok kaka. Sumo grunnteknikken hennes var virkelig god, tempoet var kjempehøyt, og hun klarte å utnytte bakgrunnen sin fra fristilbryting i verdensklasse på mesterlig vis, og sikret seg en veldig sterk gullmedalje her. På lørdag var hun sumoverdens beste kvinnelige lettvekter.

Den eneste utøveren som klarte å presentere noen utfordring for Ramona, var vår egen Liz Hjelle Jenssen fra Sp.09. Liz gjorde sin beste turnering noen sinne. Hun har bronse fra både EM og European Games fra før, men det hun gjorde på lørdag var virkelig imponerende. Etter to kampseiere måtte hun gå en ekstra kamp for å avgjøre om hun skulle få sølv eller bronse. Den vant hun også, og sørget for at Norge tok begge de gjeveste medaljene i kvinner 55kg. Liz startet med sumo det året hun skulle fylle 40, i 2018, og hun er bare blitt bedre siden. Teknikken blir bare bedre, styrken blir bare bedre, og kampmentaliteten blir bare bedre. Veldig godt levert av Liz.

Rikke Juell Bugge fra Sp.09 var som nevnt den eneste som slo Angelica i kvinner 65kg. Rikke er en av våre mest rutinerte brytere, og begynner nå å finne formen etter hun i februar kom tilbake fra en langvarig kneskade. Hun brøt stødig og sikkert i vektklassen sin, og vi fikk funnet noen tekniske ting å pirke på, som jo er det viktigste av alt. Hun gikk så i åpen vekt på slutten av dagen også, og imponerte sterkt der ved å ta sølvmedaljen, kun bak vår egen Cathrine Frilseth. Det gjør meg veldig glad å se at Rikke har funnet tilbake til konkurranseformen etter det lange avbrekket, og selv om hun tidligere blant annet har vært kvalifisert til World Games to ganger, bryter hun nå bedre enn noen gang. Hun kan tjene til inspirasjon for alle unge utøvere som får et langvarig skadeavbrekk – bruker du tiden riktig og jobber godt, kan du komme tilbake sterkere.

Cathrine Frilseth fra Gjerdrum AK vant som nevnt kvinnenes åpen klasse. Hun vant også kvinnenes tungvekt. Det var aldri noe spørsmål eller snev av tvil om hvordan kampene hennes skulle gå. Cathrine er så sterk, så trygg, og har så god teknikk, at hun kun er utfordret av de beste tungvektsdamene i verden. Hun varmet opp med å kalibrere starten ved å dytte på meg, og jeg kjenner det i brystkassa enda. Hun er bedre nå enn hun var da hun tok sølv på VM i fjor høst, og avslutter første tertial med gullmedaljer nummer 6 og 7 hittil i år. Helt rått.

Pernille Rojahn Oddlien fra Sp.09 og Mariann Johansson fra Kolbotn IL Bryting skal begge representere oss i kvinner 80kg i EM i Hellas i slutten av mai. De brøt også sammen i kvinner 80kg på lørdag, og tok gull og sølv foran en tysk utøver. For Mariann var dette den klart beste turneringen jeg har sett fra henne. Hun fikk implementert godt de tekniske momentene vi jobbet med på trening i forkant, og var rett og slett veldig god. Det lover godt frem mot EM. Pernille tok med seg den gode formen fra Europacupen hvor hun fikk sølv forrige uke, og sikret seg en fin gullmedalje i denne vektklassen. I åpen klasse tok hun bronse etter en virkelig tøff duell med vår egen Rikke Juell Bugge, hvor de begge utviste sumotekniske ferdigheter på høyt internasjonalt nivå. En svært god turnering av Pernille dette

Frode Moen fra Ski BK hadde også dette som treningsstevne frem mot EM i Hellas, hvor han skal representere Norge i herrer 85kg. Han fikk tre gode kamper mot tre veldig gode utøvere, og hadde sjans på å vinne alle tre, men endte opp med å trekke det korteste strået tre av tre ganger. For hver av kampene, identifiserte vi en ny ting vi skal jobbe med frem mot EM. Det er svært verdifult, og er den viktigste grunnen til at vi drar på slike turneringer. Som jeg sa til utøverne fredag kveld etter innveiing: «Heller to gode tap, enn tre seiere du ikke lærer noe av». Sportslig tilegnet Frode seg et godt knippe med erfaringer som kommer til å gjøre ham til en bedre bryter i tiden fremover. Godt levert av ham.

Henrik Christoffer Kran skulle egentlig bryte i herrer 85kg han også, men ble syk før avreise og måtte bli hjemme. Vi ønsker ham riktig god bedring.

Og så var det Kim Erik Valentin Svensson, også fra Ski BK. Før vi reiste til Tyskland denne helga var Kim ubeseiret i vektklassen sin 92kg hittil i år, og har tatt medalje i åpen klasse hver gang han har stilt der. Og etter denne helga, så er det ståa fortsatt. Gull i herrer 92kg, og bronse i åpen klasse. Han slo mange gode brytere, inkludert to georgiere og en ukrainer, og var veldig god hele lørdagen. Jeg hadde gleden av å ha Kim som sparringspartner gjennom hele brytekarrieren min, og det er veldig gøy å se noen på de andre lagene få kjenne på hvor vrien han er å bryte mot. Jeg gleder meg til å se hva resten av sesongen bringer for ham.

Avslutningsvis vil jeg igjen skryte av det gode miljøet i laget, og latteren og humoren og moroa som preger denne gjengen når vi er ute på tur. Det er den viktigste kilden til vår suksess. Totalt ble det 23 medaljer denne helga – 9 gull, 7 sølv, 7 bronse – og det hadde ikke vært mulig om det ikke var for at vi er et stort, bredt lag med hyggelige folk som støtter hverandre. Denne gangen var vi klart beste nasjon, men det som gir oss muligheten til å noen ganger være best, er at vi alltid er godest. Som punkt 1 av verdidokumentet vårt Våre Prinsipper slår fast: sumo er gøy, det er derfor vi gjør det.»