Gå til innholdet
I helgen hadde Sumolandslaget forberedelsessamling til EM. I en travel vår-kalender, var samlingen strategisk plassert for å både tjene til forberedelser for den store troppen som skal til U21, U23, og senior EM i Hellas i slutten av mai, og til utvikling for utøverne aktuelle for U18 EM i Gdansk i slutten av juni og U18 VM i Krotoszyn i begynnelsen av september. Hovedtrener for Sumolandslaget, Sigmund Røtnes Widerberg, har følgende å melde om helgens treningssamling:
«Først av alt vil jeg si det at det alltid er vanskelig å finne gode datoer for treningssamlinger, og det vil alltid være utøvere som ikke har anledning til å stille fordi livet kommer i veien. Som punkt 3 av vårt verdidokument Våre Prinsipper er helt tydelig på: det går helt fint. I år hadde vi to aktuelle helger i begynnelsen av mai, og vi valgte denne som vår store samlingshelg for å tilrettelegge for Trener 1-kurset til NBF, selv om den den valgte helgen kolliderte med Holmenkollstafetten, nordisk mesterskap for de olympiske stilartene, og mye konfirmasjoner for de yngre utøverne våre. Men jeg vil være tydelig på én ting: utøverne våre blir alltid vurdert på en helhetlig, rettferdig måte, og det å ikke ha anledning til å være med en gang eller to, ekskluderer ingen. Samtidig er samlinger som dette et viktig kompetansehevende tiltak for utøverne våre, og det gjør meg oppriktig glad å se så mange av de som deltok på samlingen denne helgen løfte seg sportslig og sumoteknisk. Dette var et viktig arrangement for oss, og etter gjennomføring kan jeg si med hånden på hjertet at vi fikk til et opplegg som ga godt sportslig og sosialt utbytte for de som kunne være med, og jeg er ordentlig stolt av utøverne våre som jobbet godt og hardt med smil og latter hele helgen gjennom.
Vi var så heldige å ha besøk av tre utøvere og en trener fra Polen i helgen. Alle tre utøverne har vært i verdenstoppen i sumo de siste 4-5 årene, og er det fortsatt. Mellom seg har de et dusin EM- og VM-medaljer, og alle tre har på et tidspunkt vært europamestere. I den anledning må jeg takke Sumogruppa til Sportsklubben av 1909, som ikke bare var vertskap for treningssamlingen, men også brukte dugnadspenger på å subsidiere kostnadene ved å få inn disse flotte sparringspartnerne. Dette bidraget har stor verdi for oss som landslag, da det å sparre med de beste i verden fra andre land er veldig viktig for å øke det tekniske nivået på bryterne våre her hjemme. Stor takk også til landslagssjef og leder av Sp.09 Sumo Tom Sandstad, som bisto med transport og innsjekking av våre polske gjester. Det er viktig at de som reiser for å trene med oss føler seg velkomne, og der gjør Tom en flott jobb som alltid.
Alle utøverne jobbet godt og dedikert gjennom tre økter på lørdagen. En slik lang treningsdag kan oppleves hardt om man ikke evner å holde moralen oppe. Og det er her vi drar nytte av det gode lagmiljøet vårt. Det at utøverne våre er hyggelige og snille med hverandre, og løfter hverandre opp med humor og positive tilbakemeldinger, gjør at de alle får en god opplevelse, også av en hard treningsdag. Dette er den viktigste verdien vi har, og ivaretagelsen og dyrkingen av den er det viktigste vi gjør. Her skal alle i utøvergruppa vår ha skryt: de levde nok en gang opp til tilnavnet Verdens Godeste Lag.
Etter treningene dro vi ned til Oslo sentrum for litt sosialt samvær: først badstue/bading og så middag på Sumo Sushi, som vi så klart har et godt samarbeid med. Med oss på middagen var også Silje Mørtvedt fra Kronprinsparets Fond, som ville oppleve det gode sosiale miljøet i laget, som del av deres pilotprosjekt med NBF for å forhindre frafall i idretten. Vi er veldig glade for at fondet ønsker å studere modellen vår som del av dette arbeidet, og selvfølgelig svært takknemlige for at de ønsket å støtte oss med å ta en del av regningen for maten. Vi ønsker dem masse lykke til med prosjektet, som adresserer kjernen av vår viktigste kjepphest i idrettsverden. Som punkt 8 av verdidokumentet vårt slår fast: Vi ønsker å tilby en arena hvor voksne og unge voksne kan drive med en morsom kampsport på sine premisser.
Søndag var det simulert konkurransedag, og med oss var vår internasjonale toppdommer Anders Grizzly Fægri. Det er nylig kommet noen mindre endringer i startritualet i internasjonal sumo, og det å ha en så dyktig og tydelig dommer som Anders der til å vise oss hvordan dette skal praktiseres i konkurransesetting, er gull verdt. Han dømte 57 treningskamper på rappen, og gjorde en utmerket jobb. Spesiell honnør skal også gis til Kim Erik Valentin Svensson, som vant herreklassen som ubeseiret etter 7 sterke kampseiere. I kvinneklassen kjempet alle våre godt og med god teknikk og intensitet, men de nådde ikke helt opp til vår gjest fra Polen Aleksandra Rozum som tok 7 kampseiere og fikk gullmedaljen der. Men det at de alle fikk kjenne på å bryte med Rozum og Skiba i konkurransesetting utenfor mesterskap er enormt verdifullt for kvinnelaget vårt: å krige med de beste, er en viktig del av det å bli bedre.
Jeg vil også gi særlig skryt til Julie Bjerkeli fra Fredriksten BK og U18-laget vårt, som stilte på søndagen for å kjenne på nivået til de beste i verden. Dette til tross for at hun hadde konfirmasjon på lørdagen og var en av de minste utøverne som var tilstede. Hun kjempet veldig godt, og ble synlig bedre for hver kamp. Sterkt levert av henne, og et positivt engasjement som tyder på en lys fremtid i sporten.
Sander Valle, Christoffer Jørgensen, og Markuss Putenis fra AK-54 Vardø og Karin Boine fra BK Tana fra Finnmark skal også ha skryt for at de tok turen helt ned hit, og jeg vil rette en stor takk til klubbene deres som hjalp til å gjøre dette mulig for dem. Vi håper å kunne gjøre det lettere for klubbene utenfor det sentrale Østlandet å sende utøvere til arrangementene våre i fremtiden. Geografisk likestilling er høyt prioritert hos oss, og vil også være det i tiden fremover.
Så hvor står vi hen, 16 dager før avreise til EM i Hellas? Vi har den største troppen noen sinne, med 20 utøvere som skal ha ca. 40 individuelle starter og konkurrere i 4 lagkonkurranser. Det gjennomsnittlige nivået på utøverne våre er høyere enn noen gang, og særlig er de mest rutinerte utøverne våre langt mer kompetitive enn vi var for bare få år siden. Og moralen og samholdet i laget gjør at hver enkelt utøver lettere vil kunne yte sitt beste – og få en motivasjonsboost til å være med enda lenger, som jo er viktigst av alt. Sumo EM på sin side er større, tøffere, og med flere nasjoner og høyere nivå i toppen enn noen gang. Men jeg har tro på laget vårt. Jeg tror mange av utøverne våre kommer til å virkelig skinne når konkurransedagen kommer. Og uansett hvordan det går, skal vi ha det skikkelig gøy. Jeg er ordentlig stolt av dem, og jeg er glad for å vite at de alle har mange kule sumoopplevelser foran seg.»