Gå til innholdet

I helgen har det skjedd noe stort i norsk sumobryting: lørdag 9. november ble det arrangert den første Europacupen i sumobryting på norsk jord noen sinne. Et stort norsk lag stilte for å ta imot de beste sumobryterne fra resten av Europa: selv med 14 utøvere på skadelista, veide Sumolandslaget inn 32 utøvere.

Men det var ingen lett oppgave som ventet det store norske laget: de tilreisende lagene hadde toppet delegasjonene sine, og utøverne som representerte henholdsvis Skottland, Italia, Tyskland, Ungarn, Estland, Georgia, Polen, og Ukraina hadde nærmere 100  EM- og VM-medaljer på seniornivå mellom seg – og et titalls regjerende og tidligere verdensmestere var representert. Hovedtrener for Sumolandslaget, # 29 Sigmund Røtnes Widerberg, har følgende å melde:

«Dette har vært en veldig stor dag for norsk sumobryting. Det å kunne vise hele Europa at vi er et lag som kan stille utøvere i alle vektklasser på en Europacupturnering, og mønstre nær på det dobbelte av antallet til det største tilreisende laget, det legges merke til. Vi er ikke et lite land lenger, vi er ett av de store lagene. Det er sinnssykt kult.

Før jeg kommer til det sportslige må jeg få takket Gjerdrum Atletklubb og teamet til Chris Borg. For en fantastisk ramme de klarte å skape for arrangementet vårt! Det var skikkelig bra. Og lederne våre Tom og Rolf, delegasjonen fra den japanske ambassaden som kastet glans på den store dagen vår, Brytepresident Anette Kure som åpnet stevnet, Maria som koordinerte transport, Simen som kjørte streamen, og det flotte vertskapet ved Quality Hotel Olavsgård: tusen takk for at dere alle bidro til å gjøre dette arrangementet til en suksess!

Som nevnt innledningsvis hadde vi med en svært stor tropp denne helga (til tross for mye uflaks med skader og sykefravær). Og med meg til å holde styr på det store laget vårt hadde jeg et helt utøverkoordinatorteam: Anne Therese Eriksen fra AK-54 Vardø, Marthe Lillebø fra Sp.09, og Sumolandslagets # 56 Mette Isaksen fra Kolbotn IL. Med deres hjelp – som var av stor verdi og helt avgjørende viktighet – klarte alle utøverne våre å være klare til kamp til rett tid, og jeg trengte aldri bekymre meg om bryterne i neste vektklasse var varme, rett antrukket og forberedt, mens jeg utførte treneroppgavene mine for de utøverne som til enhver tid var i ringen. Med to eller flere utøvere i hver eneste vektklasse, så var det en hjelp jeg som trener vanskelig kunne klart meg uten.

Og vi hadde fire personer som presterte for Norge hele dagen gjennom: våre dommere Torgeir Eriksen fra AK-54 Vardø, Sumolandslagets # 22 Anders Grizzly Fægri, # 33 Marine Holmeide Asplund, og # 2 Linda Holmeide – alle tre sistnevnte fra Sp.09. De gjorde alle en strålende innsats og dømte godt. Det at turneringen fløt godt hele dagen uten tvilsomme avgjørelser eller unødig dramatikk er mye takket være dem.

Stevnet startet med de store gutta: herrer +115kg. Der hadde vi med tre utøvere, Sumolandslagets # 25 Brage Mørk og # 26 Henning Westerby, begge fra Sp.09, og vår rekrutt Thorvald Andresen fra Lærdal IL Handbak. Det er tøft selskap i herrer tungvekt: Georgia hadde sendt sin klart beste tungvekter, Ukraina hadde sendt tre tungvektere som alle er blant de beste i verden, og Skottland sendte en mann på to meter og over 180kg. Brage og Thorvald møtte hver sin ukrainer i første runde og ble fintet ut av det høye tekniske nivået, dog de kjempet godt. Henning møtte den store skotten, og det så et øyeblikk ut som slagplanen vi la før kampen skulle fungere, men han havnet i en ufordelaktig posisjon og ble dyttet ut. I første runde av repechage møtte Henning og Thorvald hverandre, og Henning fikk utført den teknikken han hadde planlagt å bruke på skotten og vant. Brage møtte en til ukrainer i sin repechage, men fikk ikke has på den tungt meriterte kjempen. Og tross hederlig innsats fikk Henning heller ikke has på ham. Men våre tre største herrer fylte ut tungvektsklassen godt, og Ukraina var fornøyde med at de prioriterte nettopp vår turnering for å få konkurransetrening for tungvekterne sine.

I kvinner tungvekt hadde vi med Sumolandslagets # 34 Cathrine Frilseth fra Gjerdrum AK. Som representant for arrangørklubben hadde Cathrine en stor mengde supportere på tribunen, som både heiet på Norge generelt, men selvfølgelig særlig på henne. Det var veldig kult, for oss alle. Cathrine åpnet sterkt med en seier mot en sterk bryter fra Estland. Og igjen i kvartfinalen tok hun en stor seier mot en erfaren tungvektsbryter fra Ukraina med mange mesterskapsmedaljer – til stor jubel fra tribunen. I semifinalen ventet samme ukrainer som Cathrine møtte i VM-finalen tidligere i år. Hun ble for hard denne gangen, men Cathrine tok seg med det til en bronsefinale. Og den vant hun, og sikret dagens første medalje for Norge. Cathrine gjorde det også sterkt i kvinnenes åpenvekt senere på dagen, da hun igjen tok seg til en bronsefinale, men som endte med 5.-plass. Cathrine brøt veldig bra, samtidig som vi fikk identifisert noen punkter vi skal jobbe med – som jo fra et trenerperspektiv er det aller viktigste. Det ble et flott innslag på NRK fra turneringen også, med fokus på Cathrine, som jo er veldig kult.

I herrer 115kg hadde vi fylt opp Europacup-kvoten vår med 4 utøvere: Morten Hollevik fra Ski BK, Henrik Reitan fra Trondheim Judokwai, André Castellan fra Follo Kampsport, og Sumolandslagets # 21 Joakim Rusvik fra Sp.09. Henrik tok en sterk seier mot Estland i første kamp, men måtte gi tapt for en god og rutinert georgier i semifinalen, som i første runde hadde slått André. I repechagekampen mellom André og Henrik, var det igjen Henrik som gikk av med seieren, og igjen i bronsefinalen mot Tyskland sikret den sterke og talentfulle rekrutten vår fra judomiljøet i Trondheim Norges andre bronsemedalje for dagen. Morten Hollevik kjempet godt i sin innledende kamp mot Tyskland, men fikk ikke helt has på ham. Det gjorde imidlertid Joakim Rusvik, som etter seier mot Tyskland tok seg til finalen. Han klarte imidlertid heller ikke å ta georgieren, og det ble til slutt en sølvmedalje på vår mann som har representert Norge på 14 internasjonale mesterskap (EM og VM) siden 2014.

I kvinner 80kg hadde vi med Sumolandslagets # 30 Pernille Rojahn Oddlien fra Sp.09 og # 67 Karin Boine fra BK Tana. Karin har jobbet godt gjennom året med å komme seg ned fra tungvekt til under 80kg-klassen, og viste også stor fremgang i brytingen sin på lørdag. Mot bronsemedaljøren fra 2023-VM fra Polen i åpningskampen ble det imidlertid for tøft, og etter en lang og hard kamp mot Skottland i repechage måtte hun også til slutt gi tapt. Pernille hadde regjerende Europamester fra 73kg Monika Skiba i første kamp. Pernille brøt godt, men Skiba tok en sterk posisjon tidlig i kampen og klarte å holde den helt ut til tross for mange gode forsøk fra Pernille. I bronsefinalen mot den polske utøveren Karin møtte i første kamp gikk det heller ikke helt Pernilles vei – de to har møttes mange ganger før, og denne gangen var det Polen som trakk det lengste strået.

I herrer 100kg hadde vi tre utøvere: Daniil Kharakoz fra Sp.09 hadde dette som sin første sumoturnering, sammen med Sumolandslagets # 51 Maicol Timraz-Olsen fra Sp.09 og # 53 André Groseth fra Follo Kampsport. Ukraina hadde sendt sin regjerende verdensmester og de tre karene som sloss for å ta plassen hans – og våre tre brytere fikk hver sin ukrainer i første runde. Det ukrainske laget konkurrerer med Japan om å være verdens beste sumonasjon, og selv om de kjempet godt ble det tekniske nivået ble for høyt for våre karer denne gangen. Maicol tok seg til en bronsefinale etter seier mot Daniil i repechage, hvor han møtte ukraineren André hadde møtt innledningsvis – hvilket resulterte i 5.-plass på Maicol. André fikk ikke has på sin georgier i repechage – dog det var et tett oppgjør.

Vi hadde igjen full kvote i kvinner 73kg: Sumolandslagets # 37 Sofie Jörgensen fra Sp.09, # 64 Madeline Majaliwa fra T&IL National # 24 Rikke Juell Bugge fra Sp.09, og # 66 Maren Elise Røkaas fra Sp.09. Sofie frakk sølvmedaljør fra årets VM i første kamp, og den motstanden ble for hard. Rikke møtte en gammel rival i åpningskampen: en åtte ganger verdensmester fra Ukraina. Rikke har hatt en hvileperiode etter VM, men til tross for det så kjempet hun veldig godt og utfordret ukraineren mange ganger gjennom en lang kamp, hvor hun likevel til slutt måtte gi tapt. Madeline, klarte ikke å få has på sin ungarer i første kamp, men slo Sofie i repechage og tok seg med det til bronsefinalen. Maren måtte i semifinalen se seg slått av ukraineren som slo Rikke, og i bronsefinalen mot Madeline var det Madeline som tok hjem medaljen. I sin bronsefinale plukket Rikke en fin seier mot Ungarn. Og 73kg kvinner endte med det med to bronsemedaljer til Norge.

I 92kg menn hadde vi vår regjerende viseverdensmester fra 100kg under årets VM: Sumolandslagets # 31 Kim Erik Valentin Svensson fra Ski BK. Med seg i vektklassen hadde han ingen ringere enn super-veteran og bronsemedaljør fra Sumo VM i 1996: Sumolandslagets # 4 Martin Dalsbotten fra Kolbotn IL. Med seg i vektklassen hadde våre to herrer en skotte som de begge slo. Og i en ren finale var det Kim som stakk av med seieren mot Martin. Så gull og sølv til Norge – vunnet av de to eneste norske herrene som har individuell VM-medalje i sumobryting, med 28 års mellomrom.

I kvinner 65kg hadde Ukraina sendt to av de aller beste sumobryterne i verden: Olena Nikitinska og Sofiia Kushnir. De er begge også i verdenstoppen i sandbryting, og Kushnir er på seniorlandslaget til Ukraina i fristil. Våre to utøvere som fikk møte dem var Mirijam Lindås Hansen fra Lambertseter BK og Sumolandslagets # 59 Malin Dorsey fra Sp.09. Begge våre utøvere kjempet godt mot de to ukrainerne, men de ble for sterke denne gangen. I kampen mellom Malin og Mirijam var det Mirijam som stakk av med seieren, og tok med seg bronsemedaljen hjem. En fin første sumoturnering for Mirijam, og en god første turnering siden NM i januar for Malin.

Vi klarte å fylle opp kvota også i herrer 85kg: rekruttene Marius Dalsbotten fra Kolbotn IL og Christopher Jørgensen fra AK-54 Vardø, sammen med Sumolandslagets # 55 Frode Moen og # 61 Sander Greenberg Bergheim. Frode fikk en tøff start mot regjerende verdensmester fra Ukraina, og etter at ukraineren (til alles store overraskelse) røk mot Ungarn i kvartfinalen ble det ingen repechage på vår # 55. Christopher hadde en lang og god kamp mot Skottland innledende, men måtte se seg slått, og mot verdensmesteren fra Ukraina i repechage ble det med de to kampene for Christopher. Marius Dalsbotten gjorde egentlig en veldig god åpningskamp mot Ukraina, men han var nedi bakken med hånda i en aksjon midt i kampen – hvilket ble fanget opp av sidedommerne. Bryterne hørte ikke stoppsignalet til dommeren og fortsatte å bryte for fullt, som endte med at Marius kastet ukraineren ut av ringen. Men siden Marius hadde vært nedi med hånda, så ble det seier til Ukraina. Sander møtte en åtte ganger verdensmester også fra Ukraina i sin åpningskamp: 85kg var en av de vektklassene hvor Ukraina sendte regjerende verdensmester og de som vil ta plassen hans – inkludert den tidligere landslagsplassholderen og åtte ganger verdensmester Svatislav Semykras. Det ble for tøft mot den raske ukraineren i åpningskampen for Sander, men i repechage møtte Sander Marius. Det ble et tett oppgjør mellom våre to, og det var til slutt Sander som klarte å manøvrere seg til en seier på kanten av ringen. Med det gikk Sander videre til bronsefinale mot Skottland, som han vant. Han fikk da dele podium med to verdensmestere og en ungarer med et fint knippe medaljer fra EM og VM – intet dårlig selskap for den norske 19-åringen fra Sportsklubben av 1909.

Den letteste av vektklassene til kvinnene var 60kg. Vi hadde opprinnelig meldt på Sumolandslagets # 39 Ramona Eriksen fra AK-54 Vardø i 50kg, og i mangel på internasjonal motstand skulle hun gå opp en vekt for å møte # 41 Liz Hjelle Jenssen fra Sp.09 i et rent norsk oppgjør i 55kg. Men etter en kraftig ankelskade tidligere i uka ble det klart at Ramonas rolle på lørdag ville være som supporter og gledesspreder (en rolle hun utførte godt, vond ankel til tross). Liz måtte med det gå opp til 60kg, hvor vi også hadde Ida Mykle fra Sp.09. Liz kjempet godt i sine kamper, og hadde tre tette oppgjør. Men hun ble litt for lett, og det holdt ikke helt hjem mot Ida, Ungarn, eller Italia. Ida åpnet med en solid kampseier mot Liz, og hun brøt veldig bra mot både Ungarn og Italia. Så bra at hun hadde dem begge helt på kanten av ringen, og det var kun litt manglende sumorutine som hindret henne fra å ta de to seierne. Det endte likevel med bronsemedalje på Ida – etter en meget sterk og god innsats, hvor det var kun de små marginene som manglet.

I herrer 77kg fylte vi også opp kvoten vår på 4 utøvere: rekruttene våre Ali Rahimi fra Lambertseter BK, Markuss Putenis fra AK-54 Vardø, og William Svalestad fra Tønsberg Kameratene fikk selskap av Sumolandslagets # 60 Sander Valle fra AK-54 Vardø. Sammen med dem var det en ungarer som er blant Europas beste – som blant annet har gull fra både Erd Cup og Scottish Open i år. Ungareren er både sterk og rutinert, og klarte å slå våre fire herrer denne gangen. I de interne Norge-oppgjørene var det Ali som stakk av med seierne, William som beholdt overtaket mot de to unge utøverne fra Vardø som sikret ham Norgesmester-tittelen tilbake i januar, og mellom Markuss og Sander var det Sander som trakk det lengste strået. Det var mye god bryting blant våre herrer i 77kg, og de skal alle være stolte av prestasjonene sine på matta.

I herrer 70kg ble det en ren norsk affære: Sumolandslagets # 27 Erik Bjørgen fra Sp.09 gikk best av tre kamper mot # 62 Theo Grønland fra Halden AK. Erik er en veldig god og rutinert utøver, og den personen jeg lener meg mest på i det daglige med hensyn til sparring og teknisk kompetanseheving for både våre lettvekt herrer og damelaget. Det ble med det en litt for tøff oppgave for Theo, som bryter i U18 60kg internasjonalt, og oppgjøret endte med to kampseiere til Erik.

I kvinner åpenvekt ble det som nevnt en fin 5.-plass til Cathrine. Vi ga også muligheten til å kjempe for Norge i klassen uten øvre eller nedre vektgrense til Madeline, Karin, og Pernille. Pernille møtte en tungvekter fra Polen med en drøss EM- og VM-medaljer bak seg, og måtte se seg slått i åpningskampen. Polen tapte imidlertid mot Ukraina i neste runde, og det ble med det ikke repechage på Pernille. Karin fikk regjerende verdensmester fra åpenvekt i første kamp, og en U18 Europamester fra lett-tungvekt i første repechage – hun endte turneringen med fire gode kamper, men ingen medalje denne gangen. Madeline hadde gleden av å møte to av sumo-Europas fysisk største kvinnelige utøvere i henholdsvis åpningskampen og første repechage. Hun brøt veldig teknisk riktig og brukte hurtigheten og manøvreringsevnen sin, men størrelsesforskjellen ble for stor.

I herrer åpenvekt gikk Marius Dalsbotten et tett oppgjør mot georgieren fra 100kg i åpningskampen han fikk ikke has på ham, men det var veldig godt og jevnt. Georgieren tapte dessverre mot en tungvekter fra Ukraina, så ingen repechage på Marius. Joakim Rusvik måtte se seg slått av verdensmester og syv ganger Europamester fra 115kg (som nå er tungvekter) fra Ukraina i åpningskampen, men slo tungvekteren fra Skottland i første repechage. Han klarte imidlertid heller ikke få has på georgieren i andre runde repechage. André Groseth plukket en kampseier mot Skottland innledende, men måtte se seg slått av Ukraina i både kvartfinalen og repechage. Og Ali Rahimi var uheldig og trakk tungvekteren fra Georgia i åpningskampen, og en stor tungvekter fra Ukraina i repechage. Selv om Ali er rask, teknisk flink, og har topp manøvreringsevne, ble størrelsesforskjellen for stor.

Men samlet sett 14 medaljer til Norge på vår første Europacup på hjemmebane noen sinne. Det var utrolig kult! Og vi har fått mye skryt fra det EFS og det europeiske sumomiljøet som helhet for et veldig vel-gjennomført arrangement. Det er takket være alle de som stilte opp både på den stevnetekniske delen, og alle utøverne og dommerne. Jeg mener dette var den beste Europacup-turneringen som er blitt arrangert de siste par årene, alt tatt i betraktning, og det skyldes i stor grad at vi kan garantere alle tilreisende utøvere motstand fra norske brytere i alle vektklasser. I den forstand kan alle som brøt, dømte, og bidro for Norge i helgen klappe seg på skulderen: ved å stille opp som dere gjorde, sikret dere arrangementets suksess.

Dette avslutter den internasjonale 2024-sesongen for oss, med 87 internasjonale medaljer totalt til Norge. Det kan vi alle si oss veldig fornøyde med. 2025-sesongen begynner rett over nyttår, hvor NM i Halden arrangert av Fredriksten BK 8. og 9. februar blir det aller viktigste som skjer. Vi ses der – jeg gleder meg!»