Søndag 2. mars gikk den første French Sumo Open av stabelen i Paris. Sumolandslaget til Norges Bryteforbund var representert med seks utøvere og to ledere som skulle kjempe sammen for Norge. Sumolandslagets # 29, hovedtrener Sigmund Røtnes Widerberg, har følgende å melde fra turneringen:
«Først av alt må jeg si at jeg er veldig fornøyd med det norske laget jeg hadde gleden av å reise med. Vi hadde sightseeing-dagene våre i forkant denne gangen, og det var skikkelig trivelig å oppleve Paris med en flott gjeng fra verdens godeste lag. I tillegg til utøverne hadde jeg med meg vår # 9, landslagssjef Tom Sandstad, som en uvurdelig støtte i alt som må ordnes og fikses (og for øvrig en turkamerat av beste sort).
Veldig kult å ha med to rekrutter på sin første utenlandstur med Sumolandslaget også: Sondre Lindgaard Pettersen fra Bodø BK og André Castellan fra Follo Kampsport er begge flotte tilskudd til laget vårt, både sportslig og sosialt. Og Sumolandslagets # 27 Erik Bjørgen, # 46 Simen Solibakke Ramsland, # 67 Karin Boine, og # 69 Mariann Johansson (fra henholdsvis Sportsklubben av 1909, Sp.09, BK Tana, og Follo Kampsport) er helt fantastiske å ha med på reise som alltid. Det er den gode lagfølelsen skapt av rutinerte utøvere som dem, som gjør det enkelt og morsomt for oss å introdusere nye medlemmer til laget vårt på en god måte.
Sportslig sett, kan jeg oppsummere med at det ble mye kamper, mye norske medaljer, en del kaos, men mest av alt mye latter og moro. Jeg går ikke igjennom hver klasse i detalj, men tar heller litt om hver utøver.
Kvinnene først, og denne gangen var det kun våre to: # 67 Karin Boine og # 69 Mariann Johansson. Et par andre lag som skulle stille med kvinnelige utøvere måtte trekke seg i siste liten, dessverre. Men som jeg sa: om arrangøren hadde klart å finne et par til fra lokalbefolkningen og kledd på dem brytedrakt og sumobelte, så hadde det ikke endret utfallet utenom å ha en person på tredjeplassen også. Karin og Mariann fikk derfor gått mange runder mot hverandre. Først 3 kamper om gullmedaljen i tungvekt, så 3 kamper om gullmedaljen i åpenvekt. Det var gode kamper, med mye god teknisk bryting fra begge to. Karin vant best-av-tre-kampene 2-1 i begge tilfeller, og tok hjem to individuelle gullmedaljer. Mariann fikk imidlertid revansje i mix-lag konkurransen (hvor vi stilte to lag, i et tett norsk oppgjør), og tok en seier mot Karin og sikret 2-1 seier til sin side. Sterkt levert av begge våre damer – de gjorde en god turnering, og har vist god teknisk utvikling.
Sondre hadde dette ikke bare som første utenlandstur med Sumolandslaget, men også første internasjonale sumoturnering for Norge. Etter at han tok Norgesmester-tittelen hjem for Bodø i februar har han vært en ivrig og engasjert utøver i laget vårt, og jeg har gledet meg til å se ham få prøve seg på det internasjonale nivået. Det gikk meget bra for Sondre dette: mange sterke seiere i herrenes tungvektsklasse – som på denne turneringen var +100kg. Det holdt hele veien til en sølvmedalje, som er veldig bra. Men viktigst av alt var den sportslige utviklingen: Sondre plukket opp mye nyttig kamperfaring og fikk testet ut mange tekniske moment i praksis. Det er gull verdt for den videre vår-sesongen, hvor Sondre har EM i Budapest som kronen på verket.
André har konkurrert for oss én gang tidligere, på Europacupen på Gjerdrum i november i fjor, men er forstatt fersk å regne i internasjonal sumobryting. Han har imidlertid gjort godt arbeid, og forbedret seg mye siden forrige landslagsoppdrag. Han brøt godt og stødig, og plukket mange fine kampseiere i tungveksklassen. Det holdt ikke helt hjem til individuell medalje, men han sikret seieren for sin side i mix-lag-kampen mot Erik Bjørgen – som er en tøff nøtt å knekke, uavhengig av hvor stor du er. Det er veldig kult å se André tilpasse den gresk-romerske brytestilen sin litt og litt for hver sumokamp. Trikset der er å ta vare på de mange overførbare ferdighetene, men justere på de momentene som er ufordelaktig. Der gjør André godt arbeid. Det blir spennende å følge ham fremover.
Simen Solibakke Ramsland gjorde en veldig sterk turnering. Han hadde litt uflaks med fotfestet i to kamper i 100kg-klassen, men kjørte over resten av motstanderene, og tok en fin bronsemedalje der. Og når det ble tid for åpenvekt, tok han seg helt til finalen i det som ble en stor cup med direkte utslag. I finalen tapte han på en dommeravgjørelse vi ikke er enige i, mot mannen som tidligere på dagen vant 100kg-klassen. Men Simen slo mange tungvektere på veien dit, og vår # 46 presterte sterkt og godt gjennom hele dagen. Han tar med seg én bronse og to sølv hjem. Det er et godt stykke arbeid.
Erik Bjørgen var helt suveren i herrer 70kg – den vektklassen på turneringen med flest deltakere i. Fire sterke, kontrollerte seiere holdt fint til gull. Det var også deilig å ta revansje mot hovedtreneren til arrangørklubben, som Erik tapte mot i Sveits i høst. Erik stilte også for et internasjonalt lag i herrenes lag-konkuranse, hvor han plukket en fin seier mot han som fikk 4. plass i 100kg. Dette var en veldig sterk turnering av vår # 27. 10/10 måloppnåelse der.
Så alt i alt 4 gull, 5 sølv, 1 bronse og veldig mye god kamptrening for våre utøvere. Det var en god runde med sumobryting for oss dette. Og en morsom reise å være med på, sammen med flotte mennesker som vet å skape god stemning og hygge for de rundt seg. Det var, i det hele, en veldig god tur.