Søndag 11. mai ble andre runde av Europacupen i sumobryting arrangert i Siedlce, Polen. Europacupen er det øverste nivået av Europeisk sumobryting etter EM, og runde to av tre er derfor en viktig turnering for både å konkurrere om medaljer på øverste internasjonale nivå – og sanke poeng på sammenlagtledelsen. Som arrangør av runde tre på hjemmebane, er det svært viktig for det norske Sumolandslaget å delta på de andre rundene av Europacupen, og for flere av utøverne våre tjener dette som en viktig formtest frem mot EM om to uker. Det er også en viktig arena for diskusjon rundt viktige idrettspolitiske temaer, med muligheter for dialogmøter med det polske presidentskapet frem mot generalforsamlingen under EM – og EFS-valget til høsten.
Så med det, sendte Sumolandslaget til Norges Bryteforbund en sterk liten delegasjon til Polen for å representere Norge under runde to av Europacupen, ledet av Sumokomiteens leder og EFS styremedlem Rolf Røtnes, og bestående av en trener, en dommer, og fem utøvere. Hovedtrener, Sumolandslagets # 29 Sigmund Røtnes Widerberg, har følgende å melde fra turneringen:
«På Europacupene møter vi de beste sumobryterne i Europa, og den form for konkurransetrening er gull verdt for utøverne våre. Vi hadde to rekrutter som brukte anledningen til å debutere internasjonalt – det er tøft gjort i seg selv. Så hadde vi tre rutinerte utøvere som brukte dette til å skaffe verdifull kamperfaring – to med EM som hovedmål, én med dette som siste prestasjonsmulighet før hun retter blikket mot forberedelsene til høstsesongens utfordringer. Men om så dette var debuten, EM-testen, eller sesongfinalen, så var oppdraget det samme: forberede seg godt, legge en kampplan, gi alt i ringen, og ha det gøy med lagkameratene i det godeste laget gjennom hele turen. Alle hadde sitt å jobbe med teknisk-taktisk, og vi hadde en vanskelig sportslig oppgave foran oss, men innsatsen var på topp fra hele gjengen, og samtlige gjorde en god innsats på alle punkter.
En som presterte for Norge gjennom hele dagen var vår dommer, Sumolandslagets # 5 Hans Olaf Evensen Borg fra Tønsberg Kammeratene. Han gjorde en god og stødig jobb som sidedommer gjennom hele turneringen, og gjorde en aktiv innsats for å sikre kåring av riktig vinner i flere kamper hvor det var usikkerhet i dommersettet. At Norge er et lag med flere flinke dommere på internasjonalt nivå legges godt merke til i europeisk sumobryting, og Hans bidro godt til dette med helgens dommergjerning.
Vår leder Rolf Røtnes gjorde også en god innsats for oss gjennom hele dagen, ved å være en flott representant for Norge på den viktige idrettspolitiske arenaen som Europacupen er. Dialog med våre samarbeidspartnere blant de andre store sumo-nasjonene i Europa er veldig viktig for vår fremtidige utvikling, og den rollen mestrer Rolf svært godt.
Sportslig ble det en krevende dag for oss. Ukraina, som er verdens beste sumo-nasjon etter Japan, hadde kjørt en busslast med sine aller beste utøvere i alle vektklasser. Vertslandet Polen hadde også en stor gruppe med utøvere på høyeste internasjonale nivå, og sammen med Georgia, Italia, og oss var salen fullpakket med verdensmestere, Europamestere, og multi-medaljører fra EM og VM. Alle sumobryterne som våre utøvere møtte var med det menn og kvinner som holder svært høyt sportslig nivå. Og det er bra, for det er av slik kamptrening man blir god.
Våre to debutanter, rekrutterene Ivar Baarstad fra Lørenskog BK og Szymon Szynkiewicz fra Lillehammer AK, fikk et tøft første møte med internasjonal sumobryting. Begge kjempet godt i kampene sine, men i sumobryting er rutine en viktig faktor på øverste internasjonale nivå.
Szymon har imponerende kampsportferdigheter og mye potensial, men fikk ikke lagt inn hardt nok trykk til å komme inn i kampene og fått brukt ferdighetene sine. Det var en verdifull lærdom for ham, som han kan ta med hjem til Lillehammer og hjelpe hans lagkamerater forberede seg til EM i slutten av mai.
Ivar lærte også mye av kampene mot to unge sterke utøvere fra henholdsvis Ukraina og Polen. I den første kampen la han inn litt for lite trykk. I kamp nummer to justerte han dette og kom seg godt inn i kampen, men ble felt på en rotasjonsbevegelse fra motstanderen. Men en veldig fin første internasjonale sumoturnering for mannen født i 1974 var det.
En annen som fikk tøff motstand av henholdsvis Ukraina og Polen var Sumolandslagets # 41 Liz Hjelle Jenssen fra Sportsklubben av 1909. Liz gjorde egentlig en veldig god turnering: de to hun møtte er beintøffe unge utøvere, og Liz gikk lange og gode kamper med dem begge. Vi identifiserte et par tekniske ting fra kamp nummer en som hun skulle rette opp i kamp nummer to, og det gjorde hun. Dette var en veldig fin forberedelse til EM for henne, og det er tydelig at hun er bedre enn noen gang. En fin bronsemedalje av tre tar hun med seg hjem som belønning for strevet. Og med så god teknisk utvikling hun viste i helgen, så er den i høyeste grad fortjent.
Sumolandslagets # 27 Erik Bjørgen, også fra Sportsklubben av 1909, hadde også vanskelige motstandere å hanskes med. Han slet litt med å komme inn i kampene sine mot henholdsvis Ukraina og Georgia. Men fra hver av kampene fikk vi identifisert viktige momenter vi skal jobbe med frem mot EM, og det er det viktigste – det er derfor vi er her. Det blir et spennende forberedelsesarbeid som jeg gleder meg til.
Vår # 67, Karin Boine fra BK Tana, gjorde også egentlig en veldig god turnering etter forholdene: hun brøt mye sterkere og bedre enn tidligere, og det er tydelig at hun har hatt svært god sportslig utvikling. Den første kampen hennes mot polakken som gikk til finalen i 80kg var hun svært nære å vinne, men ble litt for ivrig på kanten av ringen. En verdifull lærdom, som vi tar med oss. I kamp nummer to åpnet motstanderen med å gi Karin en labb i ansiktet – kampen ble stoppet og det ble dømt omstart; ekvivalenten av et gult kort i sumobryting. Vi mener så klart at motstanderen skulle vært diskvalifisert, men internasjonal sumobryting har dessverre fortsatt litt vei å gå når det kommer til håndhevelse av eget regelverk. Når hun kom igang med den omstartede kampen brøt imidlertid Karin veldig sterkt og bra, og hadde et langt oppgjør med motstanderen som blant annet er polsk mester av året og har bronse fra VM.
Karin gikk også i åpenvekt, hvor hun fikk fire tøffe kamper mot tre tungvektere og ukraineren som vant 80kg. Det ble en tøff oppgave for Karin: tungvekterene var alle 50-60 kg tyngre enn henne, og ukraineren fra 80kg er nybakt U20 ukrainsk mester i bryting, vinner av fjorårets Beach Wrestling World Series, og sølvmedaljør fra Sumo VM 2024. Men Karin kjempet godt med alle disse, og fikk tatt ut de siste kreftene på en veldig god måte. Helhetlig gjorde Karin en veldig god turnering, og kan være stolt av egen innsats og utvikling.
Utenfor sumoringen og ute av hallen, var den norske gjengen skikkelig gode på det vi gjør best: ha det morsomt og hyggelig sammen. Alle var flinke til å støtte og hjelpe hverandre før, under, og etter kampene, og stemningen var preget av humor, glede, høy takhøyde og lave skuldre gjennom hele turen. Lagmiljøet vårt er det viktigste vi har, og til det bidro alle godt, denne gangen også.
Jeg gleder meg til neste tur med verdens godeste lag, som blir EM i Budapest om to uker. Det blir spennende!»