Gå til innholdet
Etter en lang og tøff turnering ble dette sluttresultatet fra Grand Prix Chomutov 2024:
U17:
🥈45kg Abu-Bakar Saga
– 51kg Storm Kløvstad Rydén
– 55kg Dennis Berglund
– 60kg Andreas Fjeldstad
– 65kg Thomas Letvik
– 80kg Iznovr Sjoldajev
– 92kg Felix Lenes Fredriksen
U20:
🥉55kg Brage Sæther
– 60kg Martin Aak
– 63kg Tobias Larsen
– 63kg Bers Idal Timirbiev
🥇67kg Elijah Aanes-Neve
🥇72kg Lars Letvik
🥉87kg Martin Ljosåk
– 130kg Barnabas Tolnai
Team Norway stikker av med 5 medaljer i denne tøffe turneringen. Over 300 brytere fra blant annet Ungarn, Sverige, Danmark, Tyskland, Tsjekkia, Moldova, Finland, Ukraina, Polen, Nederland og Østerrike deltok. Her kommer en liten oppsummering av de deltakende:
U17 45kg Abu-Bakar Saga:
Dette er hans første landslagsoppdrag, og tross hans korte erfaring med den norske troppen og unge alder viste han virkelig hva han er god for. Med et tydelig konsept med sin bryting viser han seg frem og tar en sterk sølvmedalje. Resten av laget skal ta inspirasjon av hans bryting.
U17 51kg Storm Rydén:
Dette er Storm sin andre tur med landslaget. En bemerkningsverdig utøver med en bemerkningsverdig innsats på matta. I sin andre kamp lå han i fallpress i 90 sekunder før pause, og kom tilbake og vant på teknisk fall i andre runde. Inspirerende for alle på laget å se slik innsats. Det nådde dessverre ikke helt inn til medalje, men han bryter stadig bedre og det tar ikke lang tid før han trer opp på pallen i store internasjonale stevner.
U17 55kg Dennis Berglund:
En spennende utøver med brytefølelse de færreste har. Hans balanse og situasjonsforståelse tar han gjennom to seire i denne tøffe turneringen. Dette var Dennis’ andre tur med landslaget og han bryter bedre og bedre for hver gang han viser seg frem. Får han utviklet eget konsept ytterligere blir han vanskelig å slå.
U17 60kg Andreas Fjeldstad:
Andreas tar stadig steg og har hatt en god utvikling. Han bryter smartere og smartere hver gang, og med kun ett knepent tap i gruppa havner han på en sur 5.plass (pga innbyrdes poeng). Med sin offensive bryting og stadig bedre defensive ferdigheter vokser han fort på brytematta.
U17 65kg Thomas Letvik:
Thomas brukes som et godt eksempel på hvordan praktisere eget konsept. I sine første kamper er han konsekvent i brytestilen og utfører planen på en utmerket måte. Det nådde dessverre ikke helt inn til sluttspillet og medaljekamp denne gangen. Han skal fortsette arbeidet, så vil han deretter trå opp på podiet i disse store turneringene.
U17 80kg Iznovr Sjoldajev:
Iznovr har tatt store steg det siste året. De siste månedene har han virkelig blitt lagt merke til og deltok denne helgen for første gang for landslaget. Han har et kjempepotensial, men fikk det ikke helt ut. Som førstereis er det mange nye inntrykk som kan prege brytingen, og med konsekvent arbeid vil resultatene snart vise seg. Bare å kjøre på videre.
U17 92kg Felix Fredriksen:
I sine kamper viser Felix lysglimt i hvordan styre og kontrollere. Han fant også en god flyt i hvordan kontroll kan føre til stress hos motstander, der han utnyttet øyeblikkene til sin fordel og scoret poeng. Dette er nettopp det vi jobber med og skal bli bedre på. Fortsett jobben så kommer resultatene også.
U20 55kg Brage Sæther:
Brage fikk en tøff start med et arbeidsuhell i første kamp, men viser god karakter og jobbet seg inn i de følgende kampene. Han er sterk og godt trent og brukte dette fint til sin fordel. Noe bedre strategiske valg kan gjøre resultatene enda bedre. Brage endte med bronse, neste gang går vi for gull.
U20 60kg Martin Aak:
Martin hadde ikke helt dagen. Dette er noe alle opplever i blant og det er her vi skal vise karakter og reise oss for ny dag og nye utfordringer. Han har et kjempepotensial og jobber målrettet hver dag, og før man vet ord av det vil vi se Martin nok en gang kline til.
U20 63kg Bers Idal Timirbiev:
Bers starter turneringen sterkt med overbevisende poengseire, og flyter godt på sin tekniske bryting. Mot slutten av stevnet blir han straffet for sin offensive bryting og ryker på to tap mot sterke motstandere. Han når dessverre ikke helt opp denne gangen. Klarer han å kontrollere bedre i stående samt stenge igjen i parterre vil en allerede god bryter ta store steg.
U20 63kg Tobias Larsen:
Med høyt tempo og godt trykk tar Tobias noen tøffe seire tidlig i stevnet. Han har en tøff stil og er flink til å slite ut motstanderne, noe som resulterer i seire. I hans siste kamp blir motstander for sterk i parterre og ryker ut etter sitt andre tap. Bevegelsene i parterre begynner å bli bedre, og med mer trygghet vil det være vanskelig å score poeng på han.
U20 67kg Elijah Aanes-Neve:
I løpet av stevnets gang ser man at Elijahs bryting blir bedre og bedre. Han starter stevnet noe defensivt, men for hver kamp som går øker både tempoet og nivået på både hans bryting og hans motstandere. Elijah drar i land noen seire som bør ha positiv effekt på hans selvtillit, og avslutter turneringen med gull. Gratulerer.
U20 72kg Lars Letvik:
Lars starter med å få seg en «på trynet» med tap i første kamp. Han reiser seg og kjemper inn noen tøffe kamper før han via innbyrdes oppgjør tar seg hele veien til finalen. Brytingen hans blir mer og mer kontrollerende for hver kamp som går med varierende metoder. Som prikken over i-en vinner han finalen og tar til slutt gull. Hipp-hipp.
U20 87kg Martin Ljosåk:
Martins første kamp kommer 7,5 timer etter stevnestart. Hans første motstander er en polakk, med relativt god erfaring på høyt nivå. Offensivt ut forsøker Martin på mare, men blir stoppet og senere scoret på i parterre. Vi ser gode tendenser i hans bryting, men dessverre holdt det ikke inn til seier i denne kampen. Etter hans første kamp bryter Martin bare bedre og bedre, og ender opp med en sterk bronsemedalje. Han har det siste året tatt store steg på matta, og jeg gleder meg til fortsettelsen.
U20 130kg Barnabas Tolnai:
Barnabas stiller som førsteårs junior i den største vektklassen. Han har den siste tiden vist forbedringer i både stående og parterre, og fikk satt dette i praksis under helgens turnering. Han bryter tidvis godt, men mangler det siste giret for å ta det neste steget. Stang ut denne gangen, men stang inn neste gang.
I tillegg til oppsummering fra hver enkelt utøver vil jeg også ta opp noen fellesnevnere som går igjen. Det er enkelte som virkelig har tatt til seg det som er blitt snakket om tidligere angående eget konsept og egen brytestil. De som har jobbet mest på det er de som vinner flest kamper under helgens tøffe turnering. Både kontrollerende bryting og offensiv bryting fra samme posisjon (f.eks to-på-en) viser seg å fungere meget godt. Dette er det som har vært ønskelig hele tiden, og det er for meg en glede å se at noen tar det videre.
Når det er sagt har vi fremdeles en stor jobb å gjøre i den defensive delen i parterre. Det er her det største utviklingspotensialet ligger hos de norske gutta. Med dagens regler blir man høyst sannsynlig dømt ned i parterre uavhengig av hvor god kontroll og styring man har i stående, og det er derfor særdeles viktig å få kunnskap, praksis, nok erfaring og selvtillit i forsvar parterre.
For de av dere som leser treningsplanene som blir lagt ut hver måned på NBF-hjemmesider ble det listet opp fokuspunkter som må trenes og terpes på. Nummer 1 på denne listen er «forsvar parterre», og deretter kommer neste fokuspunkt avhengig av viktighetsgrad. «Strategiske valg» kommer som nummer 4. Hvorfor kommer forsvar parterre først? Et konkret eksempel (i tillegg til eksempelet nevnt i avsnittet over): Jeg opplever at utøvere kommer til meg før kamp og lufter planen om å gå først ned i parterre i håp om å vinne kampen 1-1 på siste poeng. Denne strategien fungerer KUN dersom den defensive egenskapen er god nok og altfor risikabel dersom det finnes store hull i forsvarsegenskapene. Er forsvaret i parterre godt kan man også legge flere strategiske valg før kampstart, og forutsetningene for å vinne blir større.
Kontroll i stående og situasjonsbryting (langs mattekanten) er punkt 2 og 3. Hva som menes med kontroll i stående kan leses lenger opp (om eget konsept). Om kampen ledes skal det trenes på å kontrollere kampen i stående. Ligger man under på poeng skal man også kunne score poeng fra samme stil. Punkt 3 henger noe sammen med punkt 2, der det handler om å kunne gjøre riktige avgjørelser langs mattekanten. Store deler av poengene som scores i stående bryting skjer i nærheten av rød sone, og her trengs det feeling og erfaring på hvordan riktig bevege seg for å ende opp med poengene.
Med dette ønsker jeg samtlige utøvere og klubber lykke til med forberedelsene til Nordisk om drøye to uker. Vi ses snart😊