Gå til innholdet
Sumokomiteen til Norges Bryteforbund har den siste tiden arbeidet med utformingen av uttakssystemet for Sumo VM 2025. Uttakssystemet har vært på høring hos Utøverutvalget til Sumolandslaget, og dets endelige ordlyd er enstemmig vedtatt i Sumokomiteen.
Sumolandslagets hovedtrener, Sigmund Røtnes Widerberg, har følgende å si om uttakssystemet:

«Jeg er veldig fornøyd med uttakssystemet vi er kommet frem til, og jeg er veldig fornøyd med måten vi har kommet frem til det på. Det har vært en fin prosess hvor også utøvernes representanter har fått gi sine innspill til hvilke prinsipper uttakssystemet til VM skal se ut. Jeg vil særlig takke medlemmene av Utøverutvalget vårt – Sumolandslagets #30 Pernille Rojahn Oddlien, #41 Liz Hjelle Jenssen, og #46 Simen Solibakke Ramsland – for at de har involvert seg i og bidratt til denne prosessen i den grad de har følt behov for det. Medbestemmelse blant utøverne er viktig. Og da særlig når det er snakk om uttakssystemet til det største som skjer i sumoverden: selveste Verdensmesterskapet.

Sånn overordnet vil jeg si at uttakssystemet ligner mye på uttakssystemet vi hadde for VM i år, som resulterte i et godt og rettferdig uttak, og sikret oss mot flere uheldige og unødvendige situasjoner som kunne resultert i usikkerhet, negativitet, og konflikter. Dette sammenlignet med et mer «skjønnsbasert» system hvor landslagstreneren bare velger de som er antatt best – det er ikke slik vi gjør det på Sumolandslaget, uttakene våre baserer seg på objektive kriterier som er like for alle.

Uttakssystemet for 2025 er noe mer detaljert enn uttakssystemet for 2024. Dette basert på årets erfaringer, og for å dekke over enkelte hull i årets system som kunne medført utilsiktede komplikasjoner.

Jeg er selv veldig fornøyd med det vedtatte uttakssystemet. Vi har lagt mye arbeid og tankekraft i utformingen av det gjennom de siste par månedene. Jeg mener det gir alle utøvere en fair sjanse, samtidig som det gir utøvere som allerede har vist sin evne til å prestere i verdensklasse sin fortjente anerkjennelse, trygghet, og tillit. Systemet er for øvrig i tråd med våre vedtekter for uttak.»

Verdensmesterskapet i sumobryting 2025 går av stabelen i Bangkok, Thailand første helgen i september 2025.

Uttakssytemet er å finne her: