Gå til innholdet
Paraidrett

 

Velkommen til Norges Bryteforbund sin side om paraidrett. Paraidrett er en fellesbetegnelse og defineres som idrett for mennesker med en funksjonsnedsettelse. Norges Bryteforbund ønsker å legge til rette for at alle skal få oppleve idrettsglede, uavhengig av alder, nivå og funksjonsevne. På denne siden kan du blant annet finne informasjon om våre aktiviteter, hvordan du skal komme i gang og kontaktopplysninger til vår parakonsulent.

Paratilbud: Håndbak

Norges Bryteforbund har paratilbud innen håndbak.
Håndbak er en idrettsgren innen bryting som går ut på å få motstanderens hånd i motsatt pute. Med albuen på underlaget og tak om hverandres hånd, forsøker man å vri motstanderens hånd til siden og nedover til håndbaken treffer underlaget. Håndbak kan gjennomføres både sittende og stående, og passer for alle!

Håndbak er for de som ønsker et treningstilbud og en sosial arena, men er du ekstra konkurranselysten eksisterer det både nasjonale og internasjonale konkurranser hvor vi har med utøvere.

På bildet ser vi to sittende utøvere som bryter håndbak.

Utstyr: Håndbak

For utøveren som ønsker å starte med håndbak kreves det lite utstyr. Ta på deg klær som er behagelige å bevege seg i, så er du klar for en håndbaktrening.

For de som ønsker å ha håndbak som et tilbud i sin klubb vil det være behov for håndbak-bord. I håndbak benyttes det spesifikke bord som finnes i to utforminger, såkalte sittende bord og stående bord. Klubber og foreninger som ønsker å starte opp et håndbak-tilbud innenfor paraidrett, og har behov for bord kan ta kontakt med vår parakonsulent.

Paratilbud: Bryting/Sumo

Parabryting – også kalt tilrettelagt bryting – er en bryteform for personer med funksjonsnedsettelse. Bryting passer for personer med syn-, hørsel- eller utviklingshemming. I noen tilfeller kan det også passe for deg med bevegelseshemming. Bryting er en morsom og allsidig treningsform med fokus på styrke, utholdenhet, koordinasjon, motorikk og samhold.

para sverige

Vi har pr. i dag ikke et eget paraidrettstilbud i bryting og sumo, men ønsker å tilrettelegge for personer med funksjonsnedsettelse. Er du interessert i hvilke muligheter som finnes for deg så ta kontakt med klubben i ditt nærmiljø eller vår parakonsulent, så kan vi sammen finne gode løsninger.

Hvordan komme i gang?

Har du et ønske om å lære eller er nysgjerrig på håndbak er du hjertelig velkommen til oss!
Vi kan i samarbeid med klubb tilby aktivitet for både sittende og stående, og er opptatt av å tilrettelegge slik at alle har mulighet til å oppleve idrettsglede.

Om du vil ta direkte kontakt med nærmeste klubb selv, har vi flere klubber som har eller ønsker å gi et tilrettelagt tilbud og inkludere i eksisterende grupper.
Ved kontakt med klubb er nøkkelen til en god start å holde en åpen dialog, hvor man beskriver sine behov og ønsker. Dette kan eksempelvis være om man ønsker å ha med en venn første treningen eller om man har behov for ledsager.

Vi er også ofte tilstede på paraidrettsdager/«Grenseløse idrettsdager» rundt om i landet hvor du kan teste håndbak. Her vil representanter fra klubb eller forbund gledelig ta imot spørsmål.

Er du interessert eller nysgjerrig, oppfordrer vi deg til å ta kontakt med din lokale klubb, parakonsulenten i forbundet eller rådgiver i idrettskretsen.
Vi gleder oss til å høre fra deg og få flere med i gjengen!

Ønsker du å lære mer om paraidrett?

NIF har en egen temaside om paraidrett hvor du kan finne utfyllende informasjon om hva paraidrett er, søknadsmuligheter og tips til klubber som ønsker å komme i gang med paraidrett i deres idrettslag.

Temasiden kan du finne her: Paraidrett

 

NIF tilbyr også et e-kurs om paraidrett. Dette kan være en fin inngang til å lære seg mer om hva paraidrett er, og hvordan man kan inkludere og tilrettelegge i sine idrettslag.

Kurset kan du finne her: Kurs Paraidrett

 

I januar 2023 lanserte NIF en ny parakompetansebank for trenere. I denne basen samles kunnskap og erfaring på tvers av idrettene, slik at trenere på alle nivåer får et bedre grunnlag for trening og oppfølging.

Parakompetansebanken kan du finne her: Parakompetansebank

 

Hvis din klubb er interessert i å lære mer om paraidrett, og har spørsmål eller innspill, blir vår parakonsulent glad for å høre fra deg!

Samarbeidspartnere